صفحه شخصی سعیده کنعانی   
 
نام و نام خانوادگی: سعیده کنعانی
استان: کرمانشاه - شهرستان: کرمانشاه
رشته: کارشناسی ارشد معماری
شغل:  دانشجو
شماره نظام مهندسی:  15-1-2-06931
تاریخ عضویت:  1390/05/19
 روزنوشت ها    
 

 مطالب یک پایان نامه با موضوع اقامتی بخش معماری

1

فصل اول:

مقدمه
اهمیت تعدد مراکز اقامتی مناسب در شهرکرمانشاه با توجه به عنوان مهمترین محورهای ارتباطی کشور از یک سو و وجود جاذبه های تاریخی ،طبیعی وفرهنگی و کافی نبودن مراکز اقامتی مناسب موجب شد تا طراحی هتل چهارستاره مورد توجه قرار گیرد . خواسته مهم ، یعنی طراحی یک مجوعه اقامتی که متناسب با شرایط شهرکرمانشاه باشد وامکان جایگزیی عملکردها ی مختلف با ماهیت متنوع اعم از اقامتی ، تفریحی ، اداری وخدماتی وازجمله موضوعاتی درطراحی است که می توان آن را در گروهی قرار داد که پاسخ دهی به عملکرد مجموعه از اولویت های اصلی آن است .از دیگر سو از عناصر شاخص یک شهر هتل های آن می باشدوبحث زیباشناختی قضیه از اهمیت کمتری نسبت به عملکرد برخودار نیست .لذا طراحی که در عین برآوردن نیازهای عملکردی یک هتل از جنبه زیبا شناختی نیز درخور تامل باشد هدف عمده دراین پایان نامه است .محل هتل با توجه به دسترسی آسان آن به مناطق دیدنی وتاریخی ودسترسی آن به فضاهای سبز ودید ومنظر مناسب انتخاب گردید.
حرکت و سفر به منظور دیدار پدیده های ناشناخته ، اماکن مختلف و مناظر جذاب طبیعت در نهاد انسانی نهفته است . از دیر باز همواره گروههائی از انسانها به خاطر دیدار بلاد دیگر و آشنائی با اقوام و جوامع مختلف بشری و دیدار مناطق جذاب و دلفریب طبیعت و نیز داد و ستد کالاهای مختلف ، رنج سفر رابر خود هموار می نمودند و با وجود خطرات مختلفی که زندگی و مایملک آنها را تهدید می کرد ، راهی مناطق دور و نزدیک می شدند .
در دهه های اخیر با توجه به ضرورتهای مختلف ، صنعت گردشگری اهمیت جهانی یافته و از جایگاه ویژ ه ای برخوردار شده است .
هیچ صنعتی به اندازه صنعت اوقات فراغت و جهانگردی پویا نیست . این دو صنعت روی هم رفته ، بزرگترین صنعت جهان شناخته شده اند . در طول سی سال گذشته هر دو صنعت از صنایع پیشرو و مترقی جهانی بوده است .

بیان مسأله:کشف ناشناخته هاوپی بردن به راز طبیعت همواره عاملی موثرجهت به حرکت درآوردن نوع بشربه حساب می آمده وانسان درپی ارضای حس کنجکاوی خودگاه ازخانه وکاشانه دل کنده وبه دور دستها سفرنموده تا دیده از نادیده هابردارد وازسیاحت دردنیای شگفت آورپیرامون خودلذت ببرد.انسان گاهی برای رفع خستگی ورسیدن به آرامش روح وروان,نیل به یک هدف,شناخت بیشتراین کره ی خاکی وبه هزار ویک دلیل دیگرمقدمات سفر راآماده نموده وبه عنوان یک مسافریاگردشگرقدم به جاده می گذارد.تلاش برای رفع هریک ازاین حس ها منجربه ایجادانواع مختلف گردشگری گردیده ودرحال حاضرصنعت عظیمی راپایه گذاری کرده است که به جرات می توان آن رابه عنوان بزرگترین صنعت درآمدزایی دنیا ویک فعالیت اقتصادی منحصر بفردقلمدادنمودولی آنچه این صنعت راباویژگی هایش ازسایرصنایع جدامی سازدجنبه ی فرهنگی آن است,زیرابیشترین تبادل فرهنگی درآن انجام می گیرد.
بدین منظورازاهداف طراحی این هتل رامی توان به منظورایجادتفاهم بین المللی وآشنایی باسنتها وفرهنگ وتمدن مردم این ناحیه وبالارفتن وسعت دیدانسان وآشنایی باطرززندگی مردم این منطقه است.
همه ی این مواردباعث شدکه من برای موضوع پروژه نهایی خودطراحی یک مرکزاقامتی رادرمحدوده پارک کوهستان انتخاب کنم واین طراحی رادرسطح استانی مدنظرقرار داده ام.

روش تحقیق :
تحقیق کاربردی که با استفاده نتایج تحقیقات بنیادی به منظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روشها ، ابزارها، وسایل ، تولیدات ، ساختارها و الگو های مورد استفاده جوامع انسانی انجام میشود.
نتایج تحقیق:
-ایجاداسکانی مناسب برای مسافرین
-توسعه وتقویت برنامه های تبلیغاتی برای معرفی ایران اسلامی ونیز نشان دادن جاذبه های طبیعی وتاریخی وخصوصیات مهمان نوازی ایرانیان.
-ارتقاء سطح کیفی هتلهای موجود.
-به منظورایجادهماهنگی بین زندگی واقعی وسفر باابعادمختلف تفریحی وصنایع دستی.
-بالا بردن سرانه اتاق برای مسافرین.
- -وجود زمینه ها و امکانات لازم و کافی در سطح شهر خصوصاً در مکان باستانی تاریخی طاقبستان جهت ایجاد مراکز فرهنگی، تفریحی و تجاری و توسعه و رشد اقتصادی شهر با جذب توریستهای خارجی و داخلی به این مکان باستانی.
-عدم استفاده مناسب از پارکهای موجود مخصوصاً منطقه طاقبستان
پرسش اصلی تحقیق :
معماری هنری است که در پس ظاهر خارجی حاوی معنایی مؤثر و مهم در جهت ساماندهی هدفی کاربردی است شناخت این معانی و پرداختن به آن در صورت خارجی فرم و فضای معماری از جمله اصلی‌ترین پرسش‌های این موضوع است.
هدف اصلی این پژوهش دست‌یابی به نظریه‌های کاربردی در راستای حل مشکل اصلی امروز بسترهای طبیعی ایرانی است و در آن سعی شده است تا روالی به کار گرفته شود که بتواند از لحاظ انتخاب موضوع تا ارایه نظریه و آزمون آن منسجم و منظم باقی ماند. به طور کلی می‌توان گفت که تلاش اصلی این رساله یافتن پاسخ و یا حداقل شیوه های برای پاسخگویی به پرسش‌های زیر است که مبین اهداف راهبردی و کاربردی رساله می‌باشد.
1 –فقدان انجام کارایی و هویت در بسترهای طبیعی امروز ایران را چه عواملی پدید آورده‌اند؟
2- چرا اقدامات عملی برای رفع مشکل یاد شده از سوی صاحبنظران ایرانی غیرایرانی که از این نظر پیشگام و موفق بوده‌اند صورت گرفته است؟
3- استفاده بهینه از فضای امروز بسترهای طبیعی و ایجاد پویایی لازم در آن گرو ایجاد چگونه سطحی برای آن است؟
5- ساختاری که تضمین کننده دستیابی به تمامی اهداف فوق باشد بایستی چگونه معماری در اجزای خود داشته باشد.
کوتاه سخن آن که اساسی‌ترین هدف این مطالعه دعوت به توجیهی در خور و انجام مطالعات پر دامنه و گام‌هایی استوار و دستاوردهایی پر بار برای حل مسئله ساماندهی و به نظم کشیدن طراحی معماری در بسترهای طبیعی امروز ایران و تأمین فضای انسانی و کارا برای آن است.

فصل اول:کلیات تحقیق
از زمانهای ما قبل تاریخ سفر برای تجسس ، تجارت ، زیارت و دوست یابی های شخصی بوده است . اجداد ما نقش جهانگردی را در تحکیم بخشیدن روابط سیاسی اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی بین ملت ها به خوبی می دانستند .
امروزه همزمان با بازشدن مرزها ، درآمدهای مازاد افزایش و تعداد گردشگران و همین طور موقعیتهایی نیز برای ارتباط و بازرگانی تمدن ها ایجاد شده است و به همین دلیل ابعاد اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی جهانگردی بعنوان بهترین ابزار برای توسعه اقتصادی و درک ارتباط نزدیک بین مردم شناخته شده است . جهانگردی بعنوان یک ترویج دهنده اصلی حسن نیت بین المللی و همچنین ابزاری برای توسعه درک اجتماعی و فرهنگی در سطح های ملی شناخته شده و به طوریکه ثابت شده است که ثروت فرهنگی یک کشور تنها در آثار نهفته در آن نمی باشد بلکه در خود مردم وجود دارد. اهمیت جهانگردی در این است که پلی بین مردم ملت های مختلف ایجاد می کند . تفاوت های فرهنگی ، دینی ، اعتقادات اغلب موجب بروز برخوردهای اعتقادی و دینی شده که منجر به جنگهای بین المللی می گردد . از طرف دیگر جهانگردی آگاهی فرهنگی و توسعه ارتباطات را نیز به دنبال خواهد داشت . جهانگردی با افزایش درک متقابل ساختار ، فرهنگی ، زبان و سننت های ملل مختلف سوء تفاهم ها و بی اعتقادیها را از بین می برد و یک احساس اتحاد و احترام برای گذشته که بشریت در آن شریک می باشند را به وجود می آورد
ایران سرمایه‌های ارزشمندی به نام کوه دارد. منابعی عظیم برای ذخیره برف و جایگاه یخچال‌هایی که در طول سال آب و برکت را به سوی شهرها و روستا ها سرازیر می کند. تعادل آب و هوایی را موجب می شود و مکانی که انواع گیاه و پرنده و دام را در دل خویش پرورش می دهد .
کوه های ایران ، علاوه بر اینها به عنوان جاذبه توریستی و ورزشی بسیار مؤثر می توانند در اقتصاد ملی نقش معینی ایفا کنند .
هزاران علاقمند به مناطق کوه پایه‌ای و جنگلی وارتفاعات پر برف در تمام فصول سال می‌توانند از کشورهای جنوب خلیج فارس و سرزمین های دور دست برای تفریح و اسکی و کوه‌پیمایی و تشکیل تورهای گردشگری و ورزشی می‌تواند شرایط استفاده‌های مطلوب از این سر مایه های ملی را فراهم سازد .
در کنار چنین بر نامه ریزی‌هایی امکان ایجاد هزاران شغل تولیدی و خدماتی در کشور فراهم می‌شود . وزرشکاران و گردشگران برای دسترسی به کوه‌ها و بهره‌مندی از آنها نیازمند امکانات و زیر ساخت های اطلاع رسانی و تجهیزاتی هستند .
کشور ایران ، سرزمینی بسیار متنوع است که عوامل گوناگونی نظیر وضعیت زمین شناسی ، توپوگرافی ، ارتفاع از سطح دریا ، شکل زمین ، عوامل اقلیمی و حتی طول وعرض جغرافیایی در تنوع و غنای طبیعت آن مؤثر بوده است . که به عنوان مثال دامنه ارتفاع از 26- متر تا 5610+ متر ، ودامنه تغییرات دمایی بین شمال غربی کشور 35- درجه سانتی گراد ( در زمستان ) تا 50+ درجه سانتی گراد (در تابستان ) در کرانه های خلیج فارس ، از آن جمله است . تنوع گلها وپوشش گیاهی ،بزرگترین دریاچه شور جهان ( دریاچه ارومیه ) ، بهترین پیستهای اسکی دنیا با بیش از هفت ماه پوشش برفی قابل استفاده، بیابانها و پهنه های کویری وسیع ( دشت کویر ، لوت ) ، یکی ازبزرگترین دریاچه های آب شیرین دنیا ( دریاچه هامون )، خوش آب وهوا ترین سواحل دنیا در جنوب دریای خزر ، جزایر وسواحل جهانگردی جنوب کشور با آب وهوای بسیار مطلوب در فصل زمستان ، وجود مناطق طبیعی حفاظت شده ، آبشارها ، قنات ها ، وجود 2000 چشمه گرم وسرد معدنی تنها گوشه ای از جاذبه های طبیعی این مرز وبوم را تشکیل می دهد ( زمانی فر 1379، 71و72 ) . ایران کشوری است که به لحاظ جاذبه های گردشگری در ردیف 10کشور نخست جهان می‌باشد ولی نام آن حتی در فهرست 80 کشور گردش پذیر جهان از نظر ورودی ها ودرآمد موجود نیست. سهم گردشگری ایران در تولید ناخالص ملی در حدود 07/0 درصد بوده ودرمقایسه با تولید درآمد سرانه 5/37 دلار برای هرفرد یونانی، گردشگری برای هرفرد ایرانی فقط 5/2 دلار عایدات حاصل می نماید ( پناهنده ودیگران ، 16) این موارد بیانگر این است که گرشگری در ایران به ویژه اکوتوریسم ( که گزینه شاخص بخش گردشگری می باشد که می تواند توان های بالقوه طبیعی و ویژگی‌های فرهنگی را به سرمایه های بالفعل تبدیل نماید ) ، هنوز جایگاه واقعی خود را نیافته وعلی رغم موقعیت مناسب ومساعد جغرافیایی و وجود مواهب طبیعی وفرهنگی و نظیر اینها, درآمد ارزی ایران از این بابت بسیار ناچیز می باشد .
ایران علی رغم اینکه از لحاظ میراث تاریخی و فرهنگی جزء 10 کشور برتر جهان و از لحاظ تنوع زیستی بین 5 کشور جهان قرار دارد، متاسفانه از نظر جذب تعداد گردشگر تا چند سال پیش در رتبه یکصد و بیستم قرار داشته است. با همه توجهات و تلاش های صورت گرفته خصوصا در یکسال گذشته ،هنوز راهی بس طولانی و کاری بسیار دشوار برای رسیدن به موقعیت مناسب کشومان از لحاظ توسعه گردشگری را در پیش داریم.برای دستیابی به تعداد دو میلیون گردشگر در پایان برنامه 5 ساله چهارم و رقم 5/1 درصد تعداد گردشگران جهانی در سال 1404 یعنی 20 میلیون نفر و دو درصد در آمد در همان سال بیشتر به یک رویا شبیه است تا هدف.

اقامتگاههای مسافری
هتل
هتل یک واژه فرانسوی و منظور آن مکانی است که تسهیلات لازم برای اقامت کوتاه مدت مسافر را در مقصد یا مسیر حرکت تامین می کند.معادل های فارسی آن عبارت اند از: کاروانسرا، مهمانخانه، مهمان پذیر،زائرسرا و مسافر خانه،که صرفنظر از درجه و کیفیت خدماتی آنها در دنیا پیشینه چندین هزار ساله دارند.این تاسیسات برای کسب و کار و ایجاد درآمد ساخته می شوند، و گرنه اقامت موقت از طریق خیریه، و انواع کم هزینه تری وجود داشته و دارند. در قدیم که مردم به دلیل کمبود امکانات کمتر مسافرت می کردند، در مقصد اغلب به منزل خویشان و آشنایان خود فرو می آمدند که این کار در سنت مهمان نوازی ایرانیان همراه با اقتصاد معیشتی آن زمان روش پسندیده و پذیرفته ای بوده است.
در حال حاضر در ایران ایجاد مجتمعهای خدمات رفاهی و بین راهی و کمپینگ جزیی از برنامه زیرساختهای گردشگری است.
هتل به مفهوم یک مجتمع خدماتی با هدف کسب درآمد و سود پدیده تکوین یافته ای است که پیشینه آن به انقلاب صنعتی اروپا بر می گردد،از انقلاب صنعتی تا به امروز دست کم چهار رویداد به رونق صنعت توریسم و هتل سازی و هتل داری کمک کرده است. نخستین عامل، تغییر الگوی تولید و مصرف انرژی از سوختهای گیاهی و حیوانی به زغال سنگ و سپس به انرژی هیدروکربنی از آغاز قرن بیستم .دوم تولید انبوه صنعتی و گسترش تجارت، آن هم به مقیاس وسیع.سوم اختراع و رواج خودروی شخصی و ترن و هواپیما و امکان حرکت سریع و آسان تر و نهایتا" افزایش سطح درآمد مردم همراه با کاهش ساعات کار و افزایش اوقات فراغت.
متل یا مجتمعهای توریستی بین راهی
امروزه مسافران در مسیر حرکت می توانند در اقامتگاه های بین راهی توقف کنند که متل نامیده شده اند.در گذشته کاروانسراها این نقش را ایفا می کردند.متل از نظر لغوی ترکیبی از هتل و ماشین است.ساده ترین تسهیلات بین راهی قهوه خانه یا رستوران است که گاه تخت برای خوابیدن در اختیار مسافر قرار می دهند.
متل حتی از نظر شکلی هم شباهت بسیار زیادی به کاروانسراهای قدیمی دارد.در کاروانسرا، اتاقهایی که در اختیار مسافر قرار می گرفت دور تا دور محوطه یا حیاطی ساخته می شد که چهاپایان مسافر کش یا بارکش نگهداری یا تیمار می شدند. متل بر خلاف هتل از تسهیلات کمتر اما سرعت بیشتری برخوردار است. مسافر میان راهی در جایی توقف می کند که سریع غذا بخورد، استراحت کند و دوباره به راه بیافتد تا در زمان پیش بینی شده به مقصد برسد.مسافر در استفاده از متل حتی همه چمدانهای خود را به اتاق نمی برد، بلکه به بردن یک ساک اکتفا می کند و بقیه اثاث خود را در ماشین باقی می گذارد.به همین دلیل، معمولا" در اتاق متل جایی برای اثاثیه مهمان پیش بینی نمی شود.
اما در هتل، مسافر زمان بیشتری در اختیار دارد و می تواند از همه تسهیلات آن از جمله رستوران، فروشگاهها، سالن ورزشی، آرایشگاه و خشک شویی استفاده کند.
انواع هتل
هتل ها را می توان با توجه به عوامل زیر طبقه بندی نمود :
1 - از نظر مکان
الف ) هتلهای مرکز شهرDown Town Hotel
ب ) هتلهای حومه شهر SuburbanHotel
ج ) هتلهای تفریحی Resort Hotel
د ) هتلهای فرودگاهی Air port Hotel
هـ ) متل ها M otel’s
2 - از نظر تعداد اتاق
الف) هتلهای کوچک (تا 25 اتاق )
ب ) هتلهای متوسط ( از 25 اتاق الی 100 اتاق )
ج ) هتلهای بزرگ ( از 100 اتاق الی 300 اتاق )
د ) هتلهای خیلی بزرگ (از 300 اتاق به بالا)

3 - از نظر نوع برنامه سرویس دهی
الف ) هتل با طرح آمریکایی American Plan
ب ) هتل با طرح اروپایی E uropean Plan
ج ) هتل با طرح کنتیننتال Continental Plan
د ) هتل با طرح تعدیل شده و تغییر یافته آمریکایی ModifiedAmerican Plan
4 - از نظر نوع میهمان
الف) هتل با میهمان فامیلی و خانوادگی Family GuestHote
ب) هتل با میهمان تجاری Commercial Guest Hotel
ج ) هتل با میهمان گروهی Group Guest Hotel
د) هتل با میهمان درمانی هتل درمانی Clinical Guest Hotel
5 - از نظر مدت اقامت
الف) هتل ترانزیت TransidentialHotel
ب ) هتل پانسیون ResidentialHotel
ج) هتل نیمه پانسیونSemi ResidentialHotel
6 - از نظر امکانات موجود
الف) هتل اقتصادی با سرویس محدود EconomyLimited ServiceHotel
ب ) هتل نیمه اقتصادیSemi Economy Hotel
ج ) هتل تمام سوئیت All suite
د ) هتل درجه یک First Class Hotel
هـ ) هتل مجلل LuxaryHotel
(1) هتل داخل شهر
این نوع هتل ها در مرکز شهر و یا با فاصله کمی از مراکز تجاری و اداری و تفریحی واقع شده است . قیمت این گونه هتلها بدلیل واقع بودن آنها در مرکز شهر بالا ست و بیشتر مورد استفاده بازرگانان قرار می گیرند
(2) هتل حومه شهر
این نوع هتلها در حومه شهر ها و در محلی آرام و ساکت واقع شده و قیمت آنها نیز نسبتاً ارزانتر می باشد . این هتل ها برای مسافران با بودجه کم و همچنین سازمانهایی که می خواهند سمینار ، کنفرانس و برنامه های آموزشی داشته باشند و نیاز به مکانی ارام دارند بسیار مناسب است
هتل های تفریحی یا ری زورت هتل
این هتلها در کنار دریا یا در مناطق خوش آب و هوا و کوهستانی و یا نزدیک چشمه های آب معدنی قرار دارند و بیشتر محل اسکان کسانی هستند که برای گردش و گذراندن تعطیلات مسافرت می کنند
هتل های تفریحی
معمولا دارای حداقل امکانات مورد نیاز می باشند و بیشتر از طرح امریکایی پیروی میکنند . ( اتاق با سه وعده غذا، صبحانه ، نهار و شام)

هتلهای فرودگاهی
هانطوریکه از نام این هتلها تشخیص است در مجاورت فرودگاهها قرار دارند . وبیشتر مورد استفاده مسافران ترانزیت می باشند زیرا اکثر این مسافران با دقت بسیار کمی که دارند امکان استفاده از هتل های داخل شهر برایشان میسر نیست . قیمت ها در اینجا فقط برای اتاق می باشد ( طرح اروپایی )

(3)متل
در خارج از شهر و کنار بزرگراه ها قرار دارند وبیشتر مورد استفاده مسافرانی هستند که با وسیله مسافرت می کنند . معمولا دارای رستوران ، سوپر مارکت و ساندویچ فروشی نیز می باشند وسرویس آنها شباهت زیادی به سرویس هتلها دارد
(4) مسافرخانه ها
کوچک و دارای امکانات اقامتی مختصر از جمله آشپزخانه کوچک و مشترک هستند .

2 - طبقه بندی بر اساس تعداد اتاقها

در اینجا ظرفیت هتل ها با توجه به تعداد اتاقها ، شاخص اندازه گیری قرار گرفته و معمولا هتلهای با 25 اتاق یا کمتر را کوچک ، از
100ـ 25 اتاق را متوسط ، 300 ـ 101 اتاق را بزرگ و هتلهای بیشتر از 300 اتاق را خیلی بزرگ می نامند که امروز از نوع آخر بسیار دیده می شود

3 - طبقه بندی بر اساس نوع طرح یا برنامه
الف )طرح امریکایی : قیمت در این طرح شامل اتاق و سه وعده غذا می باشد
ب )طرح اروپایی : قیمت فقط شامل اتاق است و هزینه غذا باید جداگانه پرداخت شود
ج) طرح متعادل یا بین المللی : قیمت شامل اتاق و صبحانه است
د) طرح تعدیل یافته امریکایی: قیمت شامل اتاق و دو عده غذا می باشد
4 - طبقه بندی بر اساس نوع مهمان
اغلب در بیان و محاوره از اصطلاحاتی مانند هتل های تجاری ، خانوادگی و یا هتل مخصوص گروهها استفاده می شود ، این نوع طبقه بندی به بستگی به نوع مهمان دارد.
- هتل های تجاری : بیشتر به بازرگانان سرویس داده و از طرح اروپایی پیروی می کنند .
- هتل های خانوادگی: بیشتر در شهرهای توریستی و تفریحی واقع شده و از طرح امریکایی تبعیت می کنند
- هتل های گروها: بیشتر مورد استفاده شرکت کنندگان در سمینارهای بزرگ کنفرانس ها ، گروها و نورها می باشند و از طرح آمریکایی الگو می گیرند .
- هتل کلینیک: طرح سازمان و نوع امکانات موجود در این هتل ها به صورتی است که بیشتر توسط بیماران و معلولین مورد استفاده قرار می گیرد .
5 - طبقه بندی بر اساس مدت اقامت LENGTHOF STAY
در این طبقه بندی ، هتل ها به سه دسته تقسیم می شوند .
-هتل های ترانزیت : مهمانان معمولاً برای یک روز و گاهی اوقات حتی کمتر از یک روز در این گونه هتل ها اقامت می گزینند (مانند هتل های اطراف فرودگاه )
- پانسیون : میهمانان با عقد قرار داد اجاره حداقل به مدت یک ماه در آنجا اقامت می کنند .
- نیمه پاسیون : دارای هر دو خصوصیات ذکر شده بالاست و مهمانان می توانند بر
حسب نیاز مدت اقامت خود را تعیین کنند .
6- طبقه بندی براساس امکانات ارائه شده Feasibility & Servicing
امکانات موجود یک هتل می تواند مهمترین ملاک برای طبقه بندی هتل باشد ، برخی از کشورها از سیستم ستاره استفاده می کنند. مثلاً یک هتل 4ستاره باید دارای امکاناتی مانند اتاق های مفروش با حمام، دستشوئی، تهویه مرکزی، کلوپ ورزشی، استخر شنا، امکانات و وسائل ورزشی، مراکز تجاری، رستورانهای مختلف همراه با سالن پذیرایی و نوشیدنی ها و آبمیوه ها و کافی شاپ و غیره باشد .
اینها فقط تعدادی از معیارهای لازم به منظور کسب ستاره هستند و هر چه امکانات هتل کمتر باشد تعداد ستاره ها نیز کمتر می شود که ممکن است به دلایل زیاد از جمله هزینه بالا و نوع فعالیت هتل باشد .
هتل ها را براساس امکانات ارائه شده می توان به طریق زیر نیز طبقه بندی کرد .
- هتل های اقتصادی یا با سرویس محدود[16]: این نوع هتل ها دارای حداقل امکانات اقامتی و بهداشتی مورد نیاز بوده وقیمت اتاق ها حدودا 45% از هتل های درجه یک کمتر می باشد . این هتل ها اتاق را بدون ارائه سرویس غذا و نوشابه می فروشند و برای صرفه جویی دارای پرسنل کمتری بوده و از دربان استفاده نمی کنند .
- هتل های نیمه اقتصادی: ترکیبی از بافت هتل های فول سرویس و هتل های اقتصادی توام با صرفه جویی در هزینه ها بوده و دارای سالن های غذا خوری ، ظاهری زیبا و سرویس و امکاناتی مناسب هستند . گرانترین اتاق های این نوع هتل ها دارای چشم اندازی زیبا و در مکانی راحت و آرام قرار دارند.
- تمام سوئیتدر اینجا تمامی اتاق ها از نوع سوئیت می باشند که اتاق سوئیت بعداً شرح داده می شود .
- هتل های درجه یک: هتل های تقریبا لوکس با پرسنل کار آزموده و امکانات بسیار خوب برای صرف غذا و نوشابه می باشند . این هتل ها معمولا دارای سوئیت های لوکس ، دو یا سه رستوران و یک سالن پذیرایی با نوشیدنی و آبمیوه می باشند .
- هتل های مجلل: هتل های لوکس یا دو لوکس نامیده می شوند و دارای بهترین استاندارد در کارائی ، سرویس غذا و نوشابه و راحتی مهمانان می باشند
جا، ظرفیت و درجه بندی هتل
مجهزترین هتلها قاعدتا" در مراکز شهرهای بزرگ ساخته می شوند، اما ساخت چنین مجتمعهایی در حاشیه شهرها نیز کاملا" متداول است. برای هتلهایی که تسهیلات برگزاری کنفرانس در آنها پیش بینی می شود،یا برای کسانی که از ازدحام مراکز شهری گریزان اند،حاشیه شهرها جای مناسب تری است.امکان یافتن زمین بزرگ تر و ارزان تر برای ساخت پارکینگ و باغ سازی در حاشیه شهرها به مراتب بیشتر از مراکز شهری است.
در طراحی هتل باید به طبقه بندی آن از نظر سطح و کیفیت سرویس دهی در ارتباط با قدرت خرید مهمانان بالقوه آن توجه شود.هتلها امروز از یک طبقه بندی ساده 1 تا 5 ستاره استفاده می کنند که 1 ستاره ارزان ترین و 5 ستاره گران ترین هتلها است. هر چه سطح خدماتی و درجه هتل تنزل کند از سرویس ها کاسته می شود. در مسافرخانه توالتها عمومی می شوند و اتاقهای عمومی تا تخت خوابه ساخته می شوند که مسافران الزاما" یکدیگر را نمی شناسند. مسافرخانه هایی در اطراف بازار تهران تابستانها روی پشت بام خود را با تخت خوابهای تک نفره پر می کنند و مسافر شب خواب که اصراری به خوابیدن در اتاق ندارد، از این تختها با قیمتی ارزان تر استفاده می کند.
استفاده از جاذبه های طبیعی و مصنوعی در هتل سازی رواج دارد. سرمایه گذاران هوشمند با طرحهای ابتکاری جاذبه های طبیعی را مضاعف می کنند. ساخت هتل در آب، میان یخها، در برف، در غارهای صخره ای( نمونه ترکیه) در سراسر جهان باب شده است. هتل برج العرب دوبی روی یک جزیره مصنوعی و به شکل بادبان قایق ساخته شده که یادآور فرهنگ این بخش از خلیج فارس است.

فصل دوم :
مبانی نظری و معماری طرح
در معماری، هر طرح یک سیستم است . با یک دید کلی هر اثر هنری یک سیستم است که در هماهنگی اجزاء متشکله اش زاده می شود. در هر سیستم عامل تعیین کننده و شکل دهنده «کل » آن سیستم است . شکل و نظم هر کار معماری نیز به همین ترتیب متکی بر شکل و نظم کل آن است . کل در معماری از طرفی مترادف فرم است و فرم (صفتهای ویژه فضا) عامل قبلی و تعیین کننده برای فونکسیون است . از طرف دیگر «کل » در معماری همان فضای واحد، عمومی و جمعی، با حرکت و نوربیشترین است، در نتیجه فرض بر این است که در معماری، عرصه کلی واحدی، وجود خواهد داشت که حرکات «انسان » و روابط بین فضاهای «جزء» را تعیین و تأمین می کند. به این ترتیب، در هر کار طراحی، ما باید در وحله اول به کل فکر کنیم . برای رسیدن به طرح از طریق یک نظم سیستماتیک، ما باید از کل شروع نماییم . کل در هر طرح عبارت است :
از سیستم حرکت و ارتباط فضاها با یکدیگر، به علاوه صفتهای مناسب و هماهنگ شده فضاها.
در حقیقت حرکات را نظم دهیم، طرح خود منظم می شود - نور را نظم دهیم فضا خود منظم می شود - کل را نظم دهیم اجزاء خود منظم می شوند - معماری از میان هماهنگی همه این نظامها به مبانی اصیل خود نایل می گردد.

فصل سوم:
بررسی بستر طرح

اقلیم ایران و استان و طراحی سازگار با اقلیم
استان تاریخی کرمانشاه همچون دیگر نقاط کشور کهنسال ما آثاری از روزگار مجد و عظمت ایران را در سینه کوه ها و پهن دشت های خود محفوظ کرده است. برخلاف سایر نقاط ایران که به صورت مقطعی مورد سکونت قرار گرفته اند. این استان بدون وقفه در ادوار مختلف تاریخ مورد سکونت قرار گرفته است. شواهد و مدارک با ستان شناختی نشان می دهد این منطقه از اولین زیستگاه های انسان اولیه به شمار می رفته و یکی از مراکز مهم جمعیتی در زاگرس میانی محسوب می شده است.
تمامی مراحل و ادوار زندگی انسان از عهد حجر تا دوره های تمدنی پیش از تاریخ و سپس تا تشکیل حکومت های بزرگ سیر تطور خویش را در این محدوده طی کرده است به طوری که غار شکارچیان بیستون نکات جالبی را درباره سابقه زندگی بشری در دوران پارینه سنگی در ایران روشن می دارد.
استان کرمانشاه با وسعتی در حدود 24434 کیلومتر مربع در میانه ضلع غربی کشور قرار گرفته است. این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استانهای لرستان و
ایلام، از شرق به استان همدان ازغرب به کشور عراق محدود شده است.
شهرستان های این استان عبارتند از: اسلام آبادغرب، پاوه، جوانرود، سرپل ذهاب، سنقر، صحنه، قصرشیرین، کرمانشاه، کنگاور، دالاهو، روانسر، گیلانغرب و هرسین.
استان کرمانشاه ناحیه ای کوهستانی است که مابین فلات ایران و جلگه بین النهرین قرار گرفته است و سراسر ان را قلل و ارتفاعات سلسله جبال زاگرس پوشانده است. سلسله جبال زاگرس در محدوده این استان به صورت مجموعه ای از رشته کوه های موازی پدیدار گرشته که دشتهای مرتفع کوهستانی در بینابین آنها شکل گرفته و بستر گذرگاه های مهم زاگرس را به وجود آورده است.

فصل چهارم:
ارائه نمونه های مشابه

فصل پنجم:
ظوابط ، استانداردها و برنامه ریزی
طراحی هتل امروزه برای خود تخصصی ویژه به حساب می آید ، چرا که هتل جزو طراحی های پیچیده محسوب می شود ، علاوه بر آن موضوعی اقتصادی است که طراحی آن در جلب مشتری ، یکی از مهمترین نقش ها را ایفا می کند.
برای طراحی یک هتل ، باید علاوه بر اطلاع از فضاهای مورد نیاز ، نکات بسیار زیادی را مد نظر قرار داد ، چرا که هرکدام از فضاها ضوابط خاص خود را دارند و در طراحی هتل و جانمایی باید به نکات بسیار زیادی توجه داشت که موجب کارآمدی و از همه مهمتر سبب هزینه کمتری برای هتلدار گردد.
هدف طراحی کارآمد: حداکثر فضا برای اتاقهای مهمان
برای حداکثر سوددهی، تیم طراحی باید درصد سطوح زیربنای طبقات مهمان را به حداکثر و فضای سیرکولاسیون و خدماتی(محوطه آسانسور،انبار ملافه ها، شوتهای زباله و قسمت دستگاههای فروش ماشینی نوشیدنی و تنقلات) را به حداقل برساند. مسائل زیبایی شناختی را نمی توان نادیده گرفت. اما مقایسه ساده ای میان آلترناتیوهای مختلف با درصد فضاهای اختصاص یافته به اتاقهای درآمدزای مهمان، اغلب می تواند به انتخاب راه حلهای پر درآمدتر بیانجامد.
تحلیل موارد مختلف هتلهای بلند مرتبه نشان می دهد که شکل ظاهری برخی از آنها کاراتر است. انتخاب یک شکل در مقایسه با شکل دیگر می تواند به معنای 20 درصد صرفه جویی در فضای کلی اتاقهای مهمان و حدود 15 درصد در کل ساختمان باشد.به عنوان مثال، در سه نوع نقشه هتل ـ با دو ردیف اتاق در هر طبقه، برجهای چهارگوش و آتریوم ـ با اتاقهای یک اندازه، مساحت هر اتاق می تواند از 460 تا 575 فوت مربع متغیر باشد.
مطالعات همچنین نشان می دهد که تصمیمات کوچک بعدی هم بر کارایی گروه بندی نقشه های استاندارد اتاقهای مهمان سیرکولاسیون یک یا دو ردیفه، دسته بندی آسانسورهای عمومی و خدماتی و دسترسیهای مناسب به اتاقهای انتهایی یا در گوشه(که مشکل ترین مساله طراحی است) تاثیر می گذارد.از آنجایی که اتاقهای مهمان بخش عمده هتل را تشکیل می دهند، طراح باید معیارهای کمی را برای طراحی کارآمد آنها در نظر بگیرد.
کارایی نسبی طبقات مهمان را می توان مستقیما" با محاسبه درصد کل زیربنای تخصیص یافته به اتاقهای مهمان سنجید که از کمتر از 60 درصد در نقشه غیر کارای آتریوم تا بیش از 75 درصد در نقشه هایی با دو ردیف اتاق بسیار فشرده در هر طبقه متغیر است.بی تردید هرچه این درصد بیشتر باشد انتخابهای بیشتری برای سازنده و معمار فراهم می شود، مثلا" اتاقهای مهمان اضافی و اتاقهای بزرگتر با سرمایه یکسان می تواند ساخته شود؛ یا کیفیت مبلمان و سیستمهای خاص ساختمانی بهتر شود؛ یا سایر فضاهای عملکردی هتل بزرگتر شود؛ یا کل هزینه پروژه و ساخت به طور قابل ملاحظه ای کاهش یابد.
ـ طرح به گونه ای سازماندهی شود که اتاقهای مهمان حداقل 70 درصد از زیربنای ناخالص طبقات را به خود اختصاص دهد.
ـ آسانسورها و پلکانها به جای دیوار خارجی در فضای داخلی قرار گیرند.
ـ نقشه راهرو با هدف تسهیل حرکت مهمانان تهیه شود.
ـ سرسرای آسانسور در بخش میانی سازه قرار گیرد.
ـ ماشینهای عرضه یخ و نوشیدنی های خنک نزدیک آسانسورهای عمومی قرار گیرند. آسانسور خدماتی، انبار ملافه ها و شوتهای زباله در قسمت مرکزی قرار گیرند.
ـ پهنای راهرو حداقل 5 فوت باشد،5 فوت و 6 اینچ مناسب تر است.
ـ فاصله اتاق مهمان تا پله های فرار حداکثر 150 فوت(اگر به طور کامل از سیستم آب پاش
استفاده می شود) یا براساس مقررات محلی باشد.
ـ اتاق مهمان برای صرفه جویی در لوله کشی به صورت پشت در پشت باشد.
ـ اتاقهای مهمانان معلول در طبقات پایینی و نزدیک آسانسورها قرار گیرد.طراحی اتاقهای مهمان که اغلب سه چهارم از کل هتل یا بیشتر است، عامل مهمی در کارایی همه پروژه ها است.
اهداف طراحی که به معمار کمک می کند موفقیت نسبی هر ایده طراحی معین را ارزیابی کند، شامل مفاد فهرستهای کنترل هم می شود.
کف،دال
شکل مربوط به کف شامل طرحهایی است که عمدتا" افقی اند و راهروهایی با یک یا دو ردیف اتاق در هر طبقه دارند.متغیرهای طراحی کم اند و عمدتا" مربوط به شکل(مستقیم یا L شکل)،طراحی هسته و محل قرارگیری پلکانهای فرار هستند.معمار باید به موارد زیر توجه کند:
ـ بارگذاری در راهرو: با توجه به شرایط سایت،آیا اتاقها در راهروهایی با یک ردیف اتاق در یک طرف، حداکثر دید را دارند یا در وضعیتهای دیگر؟
ـ طراحی هسته: بهترین راه سازماندهی آسانسورهای عمومی و خدماتی، انبار ملافه ها،شوتها
محل استقرار دستگاههای فروش ماشینی چیست؟ـ
محل قرارگیری پلکان: پلکانهای فرار کجا باید قرار گیرند؟
بالاترین میزان کارایی نقشه کف در اساس منوط به دو ردیفه بودن اتاقها در راهروهاست. طرحهایی با یک ردیف اتاق برای تعداد اتاق یکسان، 4 تا 6 درصد بیشتر زیربنا نیاز دارند. مثلا" فقط وقتی عوامل خارجی، مثل سایتی با ابعاد باریک یا یک منظره فوقالعاده ایجاب می کند، راهروهایی با یک ردیف اتاق باید مدنظر قرار گیرند.
اگرچه در طراحی کف، نقشه هایی با دو ردیف اتاق در هر طبقه کارآمدترین اند، معماران با تجربه در هتل سازی و کارکنان شرکتهای مدیریتی هتل شیوه هایی برای تراکم بیشتر نقشه ها پیدا کرده اند.
شکلهایی که حفره های آسانسور و خدمات را در گوشه های داخلی قرار می دهند امتیازاتی چند دارند. آنها تا حد کمی از زیربنای سطوح، غیر از اتاقهای مهمان، و تا حد زیادی از حجم هندسی ساختان می کاهند و امکانات معماری جالب تری را فراهم می کنند. به عنوان مثال طرحهایی با «کف روی هم لغزیده» با صرفه تر است، زیرا در آنها هسته های عمومی و خدماتی یکی می شوند و در ضمن،هیچکدام از اتاقهای مهمان از محیط هندسی ساختمان بیرون نمی مانند. شکل «خم دار» که در زاویه ها انحنا می یابد، سرسراهای آسانسور جذاب و زیربناهای خدماتی متراکم را به وجود می آورد و راهروهای بلند را خرد می کند.
طراحی هسته به دلیل نیاز به اتصال آسانسورهای خدماتی به بخش خانه داری و دیگر فضاهای پشتی مشکل است و اغلب وجود دو فضای پشتیبانی جدا و با فاصله از هم را ضروری می کند، با این حال در بسیاری از هتلها آنها در یک فضا قرار می گیرند.
یک هدف مشترک عبارت است از استقرار آسانسور در بخش میانی کف تا از فاصله راه رفتن بکاهد. به جای ادغام سیرکولاسیون عمودی در بدنه برج، طراح ممکن است هسته را به انتهای ردیف اتاقها اضافه یا از نمای اصلی دور کند.
جانمایی عملی هسته عامل تعیین کننده دیگری در کارایی طرحهای تیپیکال(نمونه وار) است. در اغلب نقشه های کف، هسته های عمودی به فضایی معادل 2 تا 4 دهانه سازه ای نیاز دارد.
معمولا" مساحت می تواند به حداقل برسد.اگر بخشهای خدماتی به جای آنکه کنار آسانسورهای عمومی قرار گیرند پشت آنها قرار گیرند، قطعا" تعداد کمتری از دهانه های مربوط به اتاق های مهمان جابه جا می شود . بی تردید وقتی هسته کمترین تعداد اتاق مهمان را جابجا کند، کارایی طرح بیشتر می شود .
اما جای تعجب دارد که اغلب درجانمایی های کارآمدتر، یک سرسرای آسانسور مجزا هم دیده می شود که ضمن ایجاد یک فضای ورودی جذاب و کم کردن سروصدا وازدحام منتظران آسانسور که از اتاق های مهمان بیرون می آیند،اغلب اتاقهای کج و کوله کمتری دارند و در خیلی از مقررات ساختمانی الزامی اند. بنابراین، کارایی در جانمایی و ادغام موفقیت آمیز آسانسورهای عمومی، آسانسورهای خدماتی، انبار ملافه ها،شوتهای زباله ها و محل استقرار ماشینهای فروش نوشیدنی و تنقلات در یک هسته عمودی متراکم می انجامد.
معمول ترین محل استقرار پلکانهای فرار دو انتهای راهرو،به مثابه بخشی از هسته های آسانسور یا در محدوده حمام بعضی اتاق هاست،که متراژ ابعاد اتاقها را کاهش می دهد. در نتیجه این اتاقها به طراحی دقیقی نیاز دارند یا با اتاقهای دیگر ترکیب می شوند تا به شکل یک سوئیت درآیند.ترکیب پلکانها با یک یا دو حفره آسانسور نسبت به زمانی که آنها در انتهای ساختمان باشند،به طرح کلی کارآمد تری می انجامد.
یکی از عوامل محدود کننده تعداد اتاقها در طبقه مهمان،مفاد مقررات معمول ساختمانی است، مثلا" اینکه فاصله بین خروجی پلکانها نباید بیشتر از 150 فوت باشد. بنابراین، هدف از تکرار در طبقات اتاقهای مهمان این است که به پلکان فرار سوم نیاز نباشد. معماران با تجربه هتلها برای افزایش مساحت کف، اضافه کردن اتاقها، و بازی با پلکانها و راهروها برای افزایش کارایی کلی ساختمان تکنیکهایی را یافته و تکمیل کرده اند.
نقشه های ساختمانی بلند مرتبه دومین گروه اصلی نقشه های طبقات اتاقهای مهمان، برجهای عمودی است، که معمولا" با یک هسته مرکزی محصور در میان راهروها و اتاقهای مهمان سازماندهی می شوند. معماری نمای خارجی برج هم بسته به شکلهای هندسی نقشه ها: مربع، ضربدری، دایره ای یا مثلث بسیار متفاوت می شوند. ملاحظات طراحی برجها حاوی مسائل مشابهی برای طراحی هستند:
ـ تعداد اتاقها: چند اتاق مهمان در یک جانمایی خاص، از نظر اقتصادی به صرفه است؟
ـ شکل: کدام شکل کاراتر است و اجازه می دهد ترکیبی متنوع از اتاقها داشته باشیم؟
ـ راهرو: دسترسی راهرو به اتاقهای گوشه ای چگونه میسر می شود؟
ـ جانمایی هسته: آسانسورها، انبارها و پلکانها چگونه سازمان یافته اند،با حداقل فاصله میان پلکانها؟
برخلاف دیگر اشکال، انتخاب برج محدودیتهای خاصی در تعداد اتاقهای هر طبقه به وجود می آورد.
در اغلب موارد،برجها بر حسب ابعاد اتاق مهمان، تعداد طبقات و اندازه هسته بین 16 تا 24 اتاق دارند. با 16 اتاق، هسته فقط برای 2 یا 3 آسانسور، پلکانهای فرار و حداقل فضای انباری جا دارد. از طرف دیگر، با بیش از 24 اتاق، محیط هندسی جاداری پدید می آید و فضای زیاد هسته مرکزی از میزان کارایی می کاهد.
در اغلب اشکال ساختمانی، کارایی با افزودن اتاق در هر طبقه، از طریق کمی بزرگتر کردن هسته و سرویسها افزایش می یابد. در مورد برجها عکس این مورد صحیح است.بررسی تعداد زیادی از نمونه های موجود نشان می دهد که هرچه تعداد اتاقهای هر طبقه کمتر باشد، جانمایی کاراتر است، زیرا هسته الزاما" خیلی فشره می شود و در نتیجه، مساحت راهروها به حداقل کاهش می یابد. طرحهای ناکارا اغلب در نتیجه افزودن تعداد اتاق و امتداد راهروهای یک طرفه به همه گوشه های ساختمان به وجود می آید.
شکل برج تاثیر مستقیمی بر ظاهر سازه و مقیاس پذیرفته شده آن دارد. همچنین کارایی طرح به دلیل ویژگی مهم دسترسی راهروها به اتاقهای گوشه در برجهای مستطیل شکل و به دلیل اتاقهای سه گوش و حمامهای مهمان در برجهای دایره ای ارتباط مستقیمی با شکل دارد. این نقشه ها که سیرکولاسیون را به حداقل می رسانند و در ضمن اتاقهای گوشه غیر متعارفی به وجود می آورند، بهترین طرح معماری و طراحی داخلی را دارند.
در برجهای استوانه ای، میزان کارایی به جانمایی اتاقها و طراحی هسته بستگی دارد. معمولا" محیط هندسی اتاقهای سه گوش مهمان حدود 16 فوت است، در صورتی که ابعاد راهرو ممکن است کمتر از 8 فوت باشد. بنابراین، مهارت طراح را برای طراحی حمام، رختکن ورودی و کمد دیواری به چالش می کشد.
اگرچه طراحی هسته در در برجهای مستطیل شکل و همچنین در برجهای دایره ای نسبت به تنظیم اتاقهای مهمان اهمیت کمتری دارد، ولی مسائل مشخصی باید حل شوند. معمولا" هسته در مرکز قرار می گیرد و عناصر عمودی، به شکل متراکمی گروه بندب می شوند. در هتلهای کوچکی که هر طبقه فقط 16 اتاق دارد، معمولا" سرسرای جداگانه آسانسور در نظر گرفته نمی شود(گرچه در اغلب مقررات ساختمانی الزامی است) و مهمانهای اتاقهای روبه روی آسانسورها باید سروصدای افراد منتظر آسانسور را تحمل کنند.
در هتلهای بزرگتر که هر طبقه 24 اتاق دارد، ترتیب قرارگیری نادرست اتاقهای مهمان اغلب هسته های مرکزی بیش از حد بزرگی به وجود می آورد و فضای راهرو ممکن است بزرگ تر از حد مورد نیاز آسانسورها، پلکانها و فضاهای خدمات شود.بعضی هتلها برای توجیه فضای زائد،«سرسراهای هوایی» یا اتاق کنفرانس به هر طبقه اضافه می کنند.متاسفانه این راه حلها فقط نشان دهنده ایده طراحی نامناسب طبقات اتاقهای مهمان است. طراحی کارامد برجها نیازمند طراحی همزمان هسته و اتاقهای مهمان اطراف آن و فشرده کردن هردو، تا حد امکان است.
استاندارد کیفیت خدمات گردشگری مهمانخانه های ایران
در بخش استاندارد کیفیت خدمات گردشگری مهمانخانه های کشور از این مجموعه با حداقل شرایط استاندارد کیفیت خدمات در هتلها آشنا می شوید:
این شرایط بر مبنای نیازها و انتظارات مشتریان تنظیم شده است. استانداردهای آورده شده در این مجموعه بطور کلی ، حد انتظار در هر سطح از درجه را مشخص می سازد اما خدمات موجود در هتل ها و سطح کیفی آنها منحصر به این استاندارد ها نیست و این گونه واحد ها میتوانند استاندارد کیفیت خدمات خود را فراتر از این استاندارد ها تعیین نمایند.حداقل شرایط لازم برای درجه بندی یک هتل در یکی از سطح درجات، دارا بودن سطحی از خدمات و تسهیلات است که می بایست در آن واحد به میهمانان عرضه شود هتل ها در این دستورالعمل در پنج سطح زیر درجه بندی میشوند.
یک ستاره، دو ستاره، سه ستاره، چهار ستاره، پنج ستاره که د راین جا فقط به استاندارد های هتل 5 ستاره مورد طرح می پردازیم.
ارزیابی امتیازات:هر یک از موارد خدمات، تجهیزات، فضای های موجود، نیروی انسانی و... در هتل مورد ارزیابی قرار می گیرد و متناسب با آن امتیازی کسب می نماید. در فرایند ارزیابی، امتیازاتی از صفر تا 10 ممکن است به هر یک از موارد ارزیابی تعلق گیرد. این امتیاز بر اساس کیفیت و مطلوبیت مورد ارزیابی قرار می گیرد.
کیفیت (تحت شرایط کلی)
واحد اقامتی می تواند اتاق خواب داشته باشد. محوطه ی عمومی آن محدود و خدمات و تسهیلات محدودی از غذا و آشامیدنی را دارد. ممکن است خدمات غیر رسمی صورت گیرد که اغلب توسط خانواده و یا صاحب هتل در فضایی خانوادگی اداره می شود. دکور، وسایل و لوازم ممکن است بیشتر کیفیت لوازم خانگی را داشته باشند تا فضایی که معمولاً در هتل و مراکز اقامتی وجود دارد.بطور کلی، حداقل شرایط قابل قبول پاکیزگی و بهداشت باید رعایت شود. وسایل و تجهیزات سالم و قابل استفاده باشد.
عمومی و اتاق خواب ها بزرگتر است. مدیریت و کارکنان ظاهر مرتب و رسمی دارند و آموزش های لازم را در خصوص وظایف خود دیده اند. کارکنان در سطح بالاتری از نظر آگاهی نسبت به کارکنان هتل های دو و یک ستاره هستند و معمولاً در این گونه واحدهای اقامتی تاکید بیشتری بر کیفیت خدمات و راحتی میهمان نسبت به درجات پایین تر وجود دارد.
4 ستاره****
این نوع هتل‌ها در ردیف چوم قرار دارند. قوانین و استاندارد مربوط به هتل 4ستاره و کیفیت آن همواره باید ثابت نگه داشته شوند. ارائه رتبه 4ستاره مستلزم داشتن بعضی و نه همه موارد ذیل است:‌
معماری و دکوراسیون زیبا و منحصر به فرد، نگه‌داری و خانه‌داری منحصر به فرد و مستمر، وجود حچ اکثر 100 اتاق، هال ورودی، اتاق میهمان، فضای عمومی تزیین شده با کارهای هنری، لابی زیبا، نگهبان 24 ساعته، پرسنل آموزش دیده و متعهد، تزئیات منحصر به فرد اتاق‌ها، تمیز کردن اتاق‌ها به طور روزانه 2بار، سرویس حمام مجهز و تکمیل. رستوران‌های عالی و متعدد، سرویس حمل‌ونقل رایگان، مغازه و فروشگاه‌ در لابی. همچنین کارکنان باید بسیار مرتب بوده و لباس متحدالشکل بپوشند، مودب، آگاه، کارآمد و دارای روابط عمومی قوی باشند. نسبت به رفع نیازهای میهمان متعهد و سرویس عالی بدهند. مدیر آن حرفه‌ای و متخصص، سازگار و هماهنگ با سرویس‌ها باشد. تداوم نگهداری و خانه‌‌داری بی‌عیب و نقص، اجزای اصلی و اساسی حفظ درجه هتل 4ستاره است.
برای اینکه هتلی از لحاظ درجه ارتقاء یابد، میبایست کیفیت استاندارد خدمات ارائه شده به میهمان را تا حد قابل قبول بالا برد و مجموعه ای از تسهیلات خدمات مورد انتظار را فراهم آورد. بدیهی است که کیفیت خدمات اهمیت اساسی دارد اما مشتری ها انتظار دارند که سطح خدمات و مجموعه تسهیلات در هتل هایی با درجات بالاتر به تناسب درجه افزایش یابد.همه هتل ها باید مقررات الزامی را رعایت نمایند. ارزیابی هتل ها در پنج مورد صورت خواهد گرفت:
• امور ساختمانی، تاسیساتی هتل و متعلقات آن
• امور خدمات و تجهیزات هتل
• امور ایمنی، بهداشت و پایداری
• امور اغذیه و اشریه
• امور مدیریت، نیروی انسانی و آموزش
در ارزیابی امتیازات در مجموع امتیازات داده شده می بایست نسبت زیر رعایت گردد:
الف) امور ساختمانی و تاسیساتی و موارد مربوط به آن 30% از کل امتیازات
ب) امور مربوط به نوع سطح سرویس و خدمات و تجهیزات و موارد مربوط به آن 50% از کل امتیازات
ج) امور مربوط به مدیریت، نیروی انسانی و آموزش 20% از کل امتیازات کیفیت (تحت
خدمات کلی)
سالن‌های جشن و اتاق‌های چند منظوره: نورهای رویایی
سخنرانی‌ها و کنفرانس‌های اداری، وقایع اجتماعی، جشن‌های محلی و نمایش‌های لباس، همگی وقایعی هستند که در نظر گرفتن تمهیدات لازم برای آنها در هتل ارزش افزوده و درآمد سرشاری را برای صاحبان آن هتل فراهم می‌کند. رشد چشمگیر این گونه روابط اقتصادی در کنار پیشرفت تکنولوژی باعث شده که فضاهای انعطاف‌پذیر و جذاب به خصوص در بخش طراحی نور خلق شود. پیش از این، برای سالیان سال آویختن چند لوستر و چراغ‌های دیواری قابل تنظیم برای سالن‌ها کافی به نظر می‌رسید. بعد از آن پروژکتورها برای نورپردازی صحنه به میان آمدند و… پیچیده‌ترین قسمت سالن‌های چند منظوره بخش جشن‌ها است که علاوه بر قابلیت انعطاف‌پذیری از المان‌های تزیینی خاصی نیز بهره می‌برد و طیف وسیعی از انواع نورپردازی را می‌طلبد. انواع فروافکن‌ها، نورهای حجمی، دیواری، نورهای کاربردی، چلچراغ‌ها و فراافکن‌ها، نورهای صحنه نمایش، فیبرهای نوری و… در این دسته‌بندی می‌گنجند. طبعاً سقف شلوغ‌ترین قسمت است؛ چرا که علاوه بر نورهای مستقیم، تاسیسات هم در آن قرار می‌گیرد. نور کاتد سرد برای نورهای حجمی که اکثراً به صورت دو یا سه رنگ قابل تعویض در کنار هم به کار می‌روند، مناسب است. انتخاب چلچراغ‌ها باید کاملاً به دقت و متناسب با ابعاد و نور لازم فضا صورت گیرد. این گونه چلچراغ‌ها امروزه اکثراً با نورهای متحرک، لیزری و دیجیتال تعویض شده‌اند. میزها و رومیزی‌ها می‌توانند با نقاط نور ولتاژ پایین شاخص شوند. این نورهای چندگانه نیز طوری طراحی می‌شوند که برای مراسم مختلف قابل تغییر رنگ و شدت باشند. سقف‌های کاذب منحنی، برش‌ها و قالب‌های توررفته و برجسته در سقف و استفاده از آینه‌ها کمک می‌کنند که نورهای متمرکز و خطی به طور مخفی به کار برده شوند. به کمک نورپردازی می‌توان یک فضای بزرگ را به جزیره‌های نورانی مجزا تقسیم کرد؛ به طوری که یک فضای نورانی بخش تجمع را تشکیل می‌دهد و جداکننده‌ها به جای پارتیشن و دیوار، فضاهای منفی و تاریک است. در هر قسمت باید لامپ‌های راهنما وجود داشته باشد تا بتوان تازه واردان را با روشن و خاموش کردن آنها به آن ناحیه راهنمایی کرد. این فضا باید مکانی خیال‌انگیز باشد که مراجعان را جلب کند و چنان خاطره‌سازی کند که شوق دیگران را برای استفاده از آن افزون کند.
انواع اشیاء موجود در این فضا می‌تواند با نورپردازی از محیط حذف یا بر آن افزود شوند، هنگامی که یک فضای آرام ویژه‌ی غذاخوری لازم است، فضا با یک نور ملایم محیطی گرم و اشیاء کاملاً نورپردازی شده به فضایی جامع و پر جزییات تبدیل می‌شود و همان فضا با نورهای متغیر نقطه‌ای و پر تحرک و رنگی، محیطی پر جنب و جوش فراهم می‌کند که در‌ آن اشیاء و مجسمه‌های تزیینی در تاریکی گم می‌شوند. در قسمت صحنه و سکوی نمایش علاوه بر نورپردازی جداره‌ها و محیط. توجه به نورپردازی کف یا قراردادن حسگرهایی که با راه رفتن بر روی کف باعث روشن و خاموش شدن لامپ‌ها می‌شوند، لازم است. همچنین خوب است در این بخش تمهیدی برای نورهای آویخته از سقف یا نهفته در آن که می‌توانند به طور خودکار بلند و کوتاه شوند، اندیشید. ستاره های مختلف و نورهای لیزری نیز از دیگر ابزاری هستند که جدیداً در نورپردازی فضاهای نمایشی مطرح شده‌اند.
اتاق‌های ملاقات: ایستگاه‌هایی تجاری
در تمام هتل‌های کوچک و بزرگ چنین مکان‌هایی می‌توانند نقش کلیدی در کسب درآمد برای هتل داشته باشند. این اتاق‌ها نیز اکثراً به منظور تمرکز و استفاده از پروژکتور در جاهای تاریک هتل واقع می‌شوند و نورپردازی نقش مهمی در بالا بردن راندمان جلسات ایفا می‌کند. آنچه در این مکان‌ها در درجه‌ی اول اهمیت قرار دارد، آسایش و موارد کاربردی فضا برای کسانی است که چه بسا تا 8 یا 10 ساعت در یک جا بنشینند. در اینجا نور محیطی فراگیر و گرم با نورهای متمرکز و قابل کنترل دستی برای هر شخص و نورهای قابل تنظیم برای دیدن صفحه‌های نورانی مانند فیلم یا پروژکتور یا صفحات غیر نورانی مانند نوشتار و عکس‌های چاپ شده لازم است.
ممکن است ما این نیازها را با طراحی دو یا چند سطح مختلف نور برآورده سازیم تا شرکت‌کنندگان در جلسه که ممکن است برای زمان طولانی روی مدارک مختلف تمرکز کنند به کمک تنوع نوری خسته نشوند. منابع نوری لزوماً در سقف قرار نمی‌گیرند و می‌توانند به صورت صفحات عمودی نور یا نورهای دیواری طراحی شوند و همراه با نورهای تنگستن در نظر گرفته شوند که فقط هنگام صرف غذا در محل روشن می‌شوند.
امکانات رفاهی وورزشی :آنچه در دهه‌ی 80 به صورت محدود به عنوان امکانات جانبی هتل‌ها مطرح شد، امروزه بخش اعظم خدمات آن را شامل می‌شود. امکاناتی شامل طیف وسیعی از فعالیت‌ها و خدمات بدن‌سازی و سلامت بخشی در قالب استخر شنا، سونا، سالن بدن‌سازی، اتاق بخار، حوضچه‌های آب سرد، ماساژ و سالن‌های زیبایی که حوضه‌ی وسیعی از طراحی نور را در برمی‌گیرند. اکثر این محیط‌ها به نوعی نورپردازی نیاز دارند که حضور سقف را کمرنگ کرده، وسعت بیشتری القاء کند. برای این کار ممکن است همراه نور ملایم محیطی که به طیف خورشید نزدیک است، نورهای خطی به صورت باند سرتاسری در محل اتصال دیوار به سقف به کار برده شود و نورهایی برای روشن کردن تمام سطح دیوارها طراحی شوند و نورهای متمرکزی با ولتاژ کم برای تمرکز بر نقاط ویژه‌ای از فضا یا تابلوها در نظر گرفته شود. در ضمن طراحی باید توجه کرد که نور چنان باشد که روی مانیتورهای دستگاه‌ها بازتاب نداشته باشد. ابزارها و دستگاه‌های فلزی از جمله نکات مثبت این فضاها هستند که با بازتاب نور بر آنها درخشش و برق خاصی ایجاد می‌شود.
در سالن بدن‌سازی به نور محیطی قوی نیاز نیست. نور محو زمینه برای شاخص کردن هر یک از دستگاه‌ها لازم است و بقیه نورها می‌توانند نمایشی باشند. پس ما می‌توانیم بر قطعاتی از دستگاه‌ها تاکید کنیم و نورهای زمینه‌ای رنگی یا پروژکتوری ایجاد کنیم. در استخرها که دید در آنها چندان حیاتی نیست، نورپردازی بیشتر حسی و کمتر منطقی است. در این جا خود استخر را می‌توان به عنوان سطح اصلی بازتاب نور در نظر گرفت. نورپردازی سقف باید چنان باشد که انعکاس زیادی روی آب نداشته باشد ولی استفاده از سقف‌های کاذب منحنی و نقش آفرینی روی سقف که در هنگام استفاده از استخر روی سقف و در هنگام عدم استفاده از آب در داخل استخر قابل رویت است می‌تواند کارساز باشد. در این جا نوع حباب‌های نوری که در زیر آب و در محیط مرطوب به کار می‌رود، مهم است. در اتاق‌های سلامت بخشی دو نکته‌ی اساسی در نورپردازی نوع منابع نوری و نحوه‌ی استقرار آنها وجود دارد. هالوژن تنگستن انتخاب مناسبی برای نمایش خوب پوست بدن است و این برای افرادی که تلاش می‌کنند شاداب‌تر و جوان‌تر به نظر برسند، مهم است. علاوه بر این، در این اتاق‌ها اکثر افراد چشم به سقف می‌دوزند پس نقش‌آفرینی در سقف و اجتناب از نور زننده در آن، لازم است ضمن آنکه بهتر است نور اصلی مکان با استفاده از صفحات نورانی در دیوارها تامین شود. در اینجا همچنین یک سیستم کنترل نور لازم است تا بتوان با استفاده از آن فضایی شاد در صبح، و فضای ملایم و آرام در عصر پدید آورد. اگر فضایی برای بیش از یک منظور طراحی شده باشد، باید نور با توجه به نوع فعالیت تند یا ملایمی که در آن صورت می‌گیرد قابل تغییر باشد.
در کل ممکن است نورها را به دسته‌های نور محیطی برای اتاق‌های مانیتوردار، نورهای موضعی برای اتاق دستگاه‌ها، نورهای رنگی برای قهوه‌نوشان، نورهای نقش و نگار آفرین ملایم برای استخر، نورهای متغیر برای فضاهای چند منظوره و نورهای محیطی و نقطه‌ای چندگانه برای فضاهای سلامت بخشی و تمرکز تقسیم کرد.


نمای بیرونی: تبلیغ شهری
ممکن است برخی فکر کنند که نورپردازی نمای ساختمان و روشن نگه داشتن آن در تمام طول شب به صرفه نیست، اما واقعیت این است که تاثیر نمایش چهره‌ی هتل در شب به خصوص با یک نورپردازی متغیر بسیار جذاب‌تر و سودآورتر از نمای ساختمان هتل در روز است. عدم نورپردازی یا یک طراحی نور بد، می‌تواند تمام تلاش‌ها و سرمایه‌گذاری در داخل هتل را زیر سوال ببرد. نورپردازی فکر شده‌ی بیرون هتل حضور آن را به صورت موثری اعلام می‌کند و تصویر آن را به شکل دعوت‌کننده و خوشایندی در اذهان تقویت می‌کند و ساختمان را به یک نشانه‌ی شهری تبدیل می‌کند. نورپردازی البته کاربردی هم هست. در هنگام شب ناحیه‌ی ورود و راه نزدیک شدن به هتل را باید کاملاً مشخص کرد. ناظر باید بتواند از فاصله‌ی دور حدود هتل و راه رسیدن به آن را در شهر بیابد و در فاصله‌ی نزدیک و مقیاس خرد و ورودی هتل باید خوشامدگو و راهنما باشد. امکانات نوینی که برای منظرسازی و نورپردازی به بازار آمده است، دست طراحان را برای نورپردازی باز کرده است. علاوه بر نمای عمودی هتل، طراحی فضای سبز اطراف در روز و شب لازم است. انواع نورپردازی در مقیاس وسیع با پروژکتورها و لیزرها و نورپردازی در مقیاس وسیع در لابه‌لای چمن و سنگ‌ریزه‌ها مد نظر است. علاوه بر نمایش نورهای مختلف و جاذبه‌های درخشنده ایجاد احساس عمیق نیز از تمهیدات مفیدی است که در نورپردازی نمای ساختمان می‌توان به کار برد. با نورانی کردن حدود و تاریک گذاشتن سطوح یکنواختی از جداره می‌توان خلاء را در شب تداعی کرد و کلاً طرح هتل را دگرگون ساخت و تصوری را که مردم از روز به یاد دارند به بازی گرفت و احساسی شاعرانه و معلق به بیننده القا کرد.
پارکینگ : طراحی پارکنیگ خودروها و راه‌های دسترسی از آن به داخل هتل باید مورد توجه قرار گیرد. نمی‌توان یک ورودی شاهانه برای جلوی هتل طراحی کرد و راه ارتباطی پارکینگ به هتل را راهرویی تاریک، باریک و مخوف گذاشت. داخل پارکینگ را می‌توان با نور محیطی محو روشن کرد و با نورهای خطی رنگی تقسیمات را مشخص کرد. علایم باید نورانی، رنگی و متغیر باشند. یک تقرب موثر لزوماً گران یا محتاج به تکنولوژی پیشرفته‌ای نیست. جعبه‌های نوری رنگی و تاکید فلورسنت‌های خطی و فشرده‌ی گرم‌تر برای تعریف محدوده‌ی عابر پیاده می‌تواند راه‌حلی ارزان و موثر باشد. قسمت انتظار آسانسورها می‌تواند با جداره‌هایی منقوش یا ساده از آجر شیشه‌ای جدا شود و با نورهای زمینه رنگی مشخص شود. در کل از توانایی نورهای رنگی و متغیر می‌توان برای تبدیل پارکینگ از یک فضای صرف کاربردی به فضایی جذاب و دارای جلوه‌ی بصری استفاده کرد.
تمهیدات و پیشنهادات ارایه شده در این مجموعه برای طراحی فضاهای مختلف یک هتل با نور در کنار نگهداری و استفاده از منابع بهینه نوری علاوه بر آنکه می‌تواند در طراحی ابتدا به ساکن یک مجموعه اقامتی مورد توجه قرار گیرد می تواند راه‌حل مناسبی نیز برای بازسازی، بازآفرینی و تحول فضاهای بسیاری از هتل‌های ساخته شده و قدیمی باشد بی‌آنکه هزینه زیادی نسبت به ساخت و سازهای مجدد در برداشته باشد. و البته تشخیص طراحی و چگونگی بازآفرینی این فضاها به صورتی بهتر و سودمند بر عهده معماران خلاق و آگاه است.
طرحهای دارای آتریوم
سومین گروه طرحهای آتریوم دار است که در سال 1967 جان پورتمن معمار برای هتلی در آتلانتا دوباره آن را مطرح کرد.آتریوم در گذشته در هتلهای دنور براون پالاس و سانفرانسیسکو پالاس استفاده شده بود. در شکل اصلی آتریوم، اتاقهای مهمان در یک طرف راهرویی قرار می گیرند که شبیه به بالکنهای باز در بالای فضای سرسرا هستند. در اینجا معمار باید به نکات زیر توجه کند:
ـ چه شکلی باید برای اتاقهای مهمان استفاده شود؟
ـ ترتیب قرارگیری آسانسورهای مهمان استاندارد چگونه باید باشد؟
ـ هسته خدمات و پلکانها کجا باید قرار گیرند؟
علاوه بر سرسرای باز، مشخصه دیگر ساختمانهای آتریوم دار نقشه طبقات اتاقهای مهمان
ست. در حالیکه در نمونه اصلی یک نقشه مربعی با آسانسورهای شیشه ای است که مسافران در حین حرکت آسانسور، منظره فعالیتهای سرسرا را که مرتبا" تغییر می کند، می بینند، ولی آتریومهای جدید به دلیل محدودیتهای سایت، اشکال نامنظمی پیدا می کنند. شکل و شمایل خاص دادن به ساختمان، تصویری یگانه از هتل می سازد که هدف اولیه اغلب سازندگان و معمارانی است که شکل اتریوم را انتخاب می کنند، در عین حال که می دانند این نوع نقشه و قرار گرفتن اتاقها در یک طرف از راهروها حداقل کارایی را دارند.
در واقع همه هتلهای آتریوم دار آسانسورهای شیشه ای دارند که هم سرسرا را می توان دید و هم تحرکی در فضا پدید می آورد. اغلب، اینها روی یک پل یا سکوی الحاقی قرار می گیرند و بدین ترتیب حجم سیرکولاسیون در هر طبقه را افزایش می دهند. در بعضی موارد، آسانسورهای شیشه ای در مقابل آسانسورهای معمولی قرار می گیرند که دو تجربه کاملا" متفاوت اند.
آسانسورهای خدماتی و فضاهای پشتیبانی خانه داری و پله های خروج معمولا" در دو انتهای جناحها قرار می گیرند و تاثیر زیادی روی کارایی نقشه های هتل ندارند. با توجه به امکان پذیر نبودن تحقق 60 درصد فضای مفید اتاقهای مهمان، معماران همواره در پی به دست آوردن اعتبار برای خود از طریق استفاده از آتریوم و در عین حال افزایش کارایی بوده اند.تکنیکی که در چند مورد موفق بوده، ترکیب فضای آتریوم با جناحهایی با دو ردیف اتاق بوده است. این تکنیک به طرزی موثر هیجان معمار را برای طراحی ساختمانی با آتریوم، در مقیاس کوچک تر و شخصی تر برای معمار، با امتیازات کارایی نقشه هایی با دو ردیف ترکیب می کند.
طراحی با نور: در هتل وزیرمجموعه‌های آن

ایجاد کاربری 24 ساعته، چند گانگی فعالیت‌ها و پیچیدگی فضاهایی که ممکن است همزمان چندین نقش را داشته باشند در طراحی هتل‌ها تمهیداتی را می‌طلبد که یکی از مهم‌ترین آنها نورپردازی است. در تلاقی معماری و طراحی داخلی، نورپردازی جایگاه ویژه‌ای دارد که گستره‌ی وسیعی از نیازها را پوشش می‌دهد. این نور است که به میهمانان خوشامد می‌گوید و به آنها احساس آرامش می‌دهد، گاهی نمودار تصاویر است، گاهی مشخص کننده‌ی موقعیت‌ها، گاهی هم حریم‌ها را از هم تفکیک می‌کند و اختلاف کاربری‌ها را مشخص می‌کند. ضمن آنکه به میهمانان کمک می‌کند تا در فضایی ناشناخته سیر کنند و به کشف و شهود بپردازند. هر بخش از فضای یک مهمان خانه یا هتل، ویژگی منحصر به فردی دارد که با توجه به آن می‌بایست نورپردازی خاصی صورت گیرد تا معرف آن مشخصه باشد. در ادامه به تعریف این بخش‌ها و چگونگی طراحی آنها با نور می‌پردازیم.
هال ورودی: تنظیم چشم‌انداز هتل
هال ورودی جایی است که میهمان‌ها در آن جا ثبت هویت می‌شوند و در عین حال هتل هم برای آنها ثبت هویت می‌شود! تصوری که شخص از بیرون ساختمان به دست آورده، در بدو گذر از درهای ورودی در این نقطه تقویت یا دگرگون می‌شود. این محل باید برای همه‌ی مهمانان بالقوه و بالفعل جذاب و پذیرا باشد. باید گرم، راحت، صمیمی و در برگیرنده باشد. چگونگی ادراک فضای داخلی وابستگی زیادی به مقطع زمانی دارد. نورپردازی مناسب در فضایی ثابت چنان تنظیم می‌شود که این فضا برای مسافری که صبح هنگام هتل را به مقصد فرودگاه ترک می‌کند و تازه واردی که نیمه‌شب وارد می‌شود، به یک اندازه خوشایند باشد. صبح هنگام باید همه چیز پرانرژی و تازه به نظر آید؛ اما هنگام شب، پس از یک روز فعال، محیطی راحت و مطلوب است که در عین حال خواب‌آور نباشد. برای این فضا مناسب است که در زمینه‌ای از نور محیطی، نورهای متمرکز نقطه‌ای طراحی شود که در عین ایجاد یک بافت بصری در جهت‌یابی به میهمانان کمک کند. با کمک نورپردازی دید را به سمت اشیاء مورد نظر و بخش‌های طراحی شده هدایت می‌کنیم. چشم، ناخودآگاه به سمتی توجه می‌کند که نورانی‌تر است و در آن ناحیه معطوف به لبه‌ها و کنج‌ها می‌شود پس بیشتر تاکید را می‌توان بر طراحی نورهای خطی و مشخص کننده لبه‌ها گذاشت. در زمینه‌ای از نورهای محیطی می‌توان قسمت پذیرش را با شدت نور متفاوت یا رنگ متفاوت چنان طراحی کرد که در فضای هال ورودی بیشترین نظر را جلب کند.
پذیرش :قسمت پذیرش دو نقش کاربردی و دکوراتیو توامان دارد. نورپردازی در سطح کاربردی باید چند منظور را تامین کند. نورهای رو به پایین که بالای میز کار قرار می‌گیرند به مشتری کمک می‌کنند که فرم‌ها را مطالعه کند و بداند در حال امضاء و قبول چه مواردی است! در پشت میز کار همچنین نورپردازی برای کارهای نوشتاری و خواندنی کارکنان لازم است. مسلماً در این حالات مواد و مصالح به کار گرفته شده نباید چنان باشند که نور را به چشم باز بتابانند یا در موارد استفاده از کامپیوتر بازتابی روی صفحه‌ی مانیتور ایجاد کنند. فضای این قسمت باید پذیرا و خوشایند باشد و در آن از نورهای گرم و صفحات نورانی در زمینه‌ی عمودی استفاده شود. نورهای سقفی به کمک نورهای میز و دیگر نورهای محیطی باید چنان تعدیل شوند که چهره‌های مراجعان و کارکنان ملایم و زیباتر جلوه کند و مخوف و هراس‌انگیز به نظر نرسد. در بیشتر هتل‌ها میز پذیرش اولین عنصر مورد توجه است که ممکن است با جهت رو به پایین یا بالا نورپردازی شود. در طراحی و عرضه‌ی مصالحی که در طرح به کار می‌رود، فیبرهای نوری با نورافشانی رو به بالا در کف یا توام با کاتود سرد، بر حالت نمادین مجموعه تاثیر بسزایی می‌گذارد. یک نقطه نظر طراحانه این است که برای قسمت پذیرش گوشه‌ای بیافرینیم چون صحنه‌ی نمایشی خاموش با پیشخوان نورانی و گل‌ها یا مجسمه‌هایی شاخص یا هر چیز ساده‌ی دیگری که جلب نظر کند و توجه مراجعان را به طور نامحسوس به خود جلب کند.
راهروها: نور راهنمای گذرراهروها از آن دسته فضاهای ارتباطی هستند که اغلب توجه کمی به طراحی آنها می‌شود. هر قدر هم که در طراحی معماری این قسمت‌ها سهل‌انگاری شده باشد یک طراح داخلی با نورپردازی مناسب می‌تواند این بخش‌های مرده را احیاء کند. در هر هتلی حتی اگر هدف نهایی فقط اجاره‌دادن اتاق‌ها باشد بالاخره لازم است که مسیر رسیدن به این اتاق‌ها جذاب و جالب توجه باشند. از آنجا که معمولاً راهروها در نقاطی از ساختمان قرار دارند که از نور روز بی‌نصیب است، باید تمام مدت شبانه‌روز نورپردازی شوند؛ پس در اینجا هم جنبه‌های زیبایی‌شناسی و کاربردی مورد نظر است هم صرف انرژی. معمولاً وجود یک سیستم کنترل در راهروها ضروری است تا بدین ترتیب میزان نور مورد نیاز برحسب ساعات مختلف روز خود به خود تنظیم شود. بدیهی است که هیچ کس نور خیره‌کننده و تند را در ساعت 3 صبح یا یک نور بی‌رمق و فضای تاریک هم زمان با آغاز روز را نمی‌پذیرد. خلق دیدهای متنوع نیز بهانه‌ی خوبی است برای عوض کردن منابع نورپردازی در طول روز نورپردازی موضعی یا زمینه‌ای تابلوها و شماره‌ها و به کارگیری نورهای کفی فراافکن در امتداد جداره‌های راهروها می‌تواند متناوباً صحنه‌های نمایشی متنوعی ایجاد کند. به طور کلی نورهای خطی، ممتد و قابل تعقیب از جمله تمهیداتی هستند که برای مسیرهای گذر مناسب به نظر می‌رسند. به منظور صرفه‌جویی در مصرف انرژی در نورپردازی‌هایی که ممکن است در راهروها شبانه روز فعال باشد CFL یا لامپ‌های فلورسنت فشرده توصیه می‌شود. در بعضی از هتل‌ها فضای ارتباطی با کیفیتی رعب‌آور طراحی شده و به هدر می‌رود؛ به نحوی که ساکنین هتل مایلند بی‌تامل سریعاً از آن عبور کنند. روش نورپردازی صرفاً سقفی، بیشتر به ایجاد سایه‌ها می‌پردازد تا نورپردازی، و چون سناریویی برای طراحی نور ندارد، بی‌هیچ مزیتی تشخیص چهره‌ها و اماکن را دچار اختلال و ابهام می‌کند. در کنار این نوع نورپردازی، بهتر است که جداره‌های عمودی نیز نورانی شود تا حس تهدید شدن و ترس از فضای بسته را کاهش دهد. اگر راهرو طولانی باشد (که در بیشتر موارد چنین است) لازم است که این فاصله در نقاطی شکسته شود و این کار می‌تواند به کمک تعریف واحه‌هایی از نور حجمی صورت گیرد. در هرجایی که لازم باشد می‌توان نور خطی را که دنبال‌کننده‌ی مسیر است با نورپردازی یک شی تزیینی، درهای عبور، لوسترهای آویز یا دیواری قطع کرد و یک ایست بصری در ریتم ایجاد کرد.
رستوران و نوشگاه : هرچند به جهت صرفه‌جویی انرژی و نگهداری لازم به نظر می‌رسد که در همه‌ی قسمت‌های یک هتل لامپ‌ها و منابع نوری مشابه به کار گرفته شود تا هزینه‌ها کاهش یابد و راندمان عملی بالا رود، اما ضرری که یکنواختی و کسالت بار بودن فضاها در دفع مراجعان ایجاد می‌کند بسیار قابل توجه است. بررسی انواع هتل‌ها ثابت می‌کند که فضای رستوران و قهوه‌خانه‌ها بهتر است کاملاً متفاوت و با نورپردازی ویژه طراحی شود و حتی ورودی مجزا و فضای روان‌شناختی متفاوتی برای آنها خلق شود. در بسیاری از کشورهای جنوب آسیا که مکان‌های غذاخوری در کنار هتل تعریف می‌شوند و کمتر به رستورانی مجزا برمی‌خوریم، به صورت عرف رستوران با هویتی مستقل طراحی می‌شود و زیرمجموعه‌ای از امکانات اقامتگاه به حساب نمی‌آید. مهم‌ترین عامل در تجربه‌ی خوردن و آشامیدن، طبیعت اجتماعی آن است. موضوع اصلی نورپردازی این فضاها آن است که مردم چگونه به نظر رسند و چه احساسی داشته باشند. چهره‌ها باید آرام و گرم به نظر رسند، پس باید نورپردازی تعدیل شده‌ای از سمت بالا و طرفین که از پدید آمدن سایه‌های تیز و تیره جلوگیری می‌کند صورت گیرد. نور باید فضایی ملایم خلق کند و بدین منظور با در نظر گرفتن میزان نور روز در هر ساعت یک سیستم کنترل هوشمند نور که فضاهای صبحانه، ناهار و شام را به درستی نورپردازی کند، ضروری می‌نماید. نورپردازی باید فضای بصری را برانگیزاند. با توجه به نوع غذایی که در هر رستوران سرو می‌شود می‌توان نورپردازی را چنان تعریف کرد که مدت زمانی که مشتری می‌تواند در محل بماند، تعیین شود. مثلاً در رستوران‌های غذای سریع یا آماده ممکن است ضمن بهره‌گیری از مصالح سرد و فلزی- انعکاسی از نورهای تند و رنگی بهره گرفته شود که ماندن مشتری را در زمان طولانی میسر نسازد چون در این گونه مکان‌ها غذا باید سریع آماده و خورده شود و جای تامل و نشستن طولانی نیست. اما در رستوران‌های مجلل که قابلیت صرف غذا برای مدت طولانی در ضمن بحث و استراحت وجود دارد تمهیدات فراوانی می‌توان اندیشید که ماندگاری مشتری را در فضا بیشتر کند. علاوه بر نورپردازی گرم محیطی با کمک لایه‌های مختلفی از نور، ممکن است اشیای خاصی از جمله مجسمه‌ها و دسته‌های گل را مورد تاکید قرار دارد، بخش‌های مختلفی از دیوار را نورانی کرد و قسمت‌های انتزاعی متفاوتی بر آن آفرید، نور را به صورت پوشیده در پشت میزها و مبلمان طراحی کرد و نورهایی در سطح پایین، نورپردازی لبه‌ها و زمینه‌ی اشیاء شیشه‌ای، میله‌های کاتد سرد و فیبرهای نوری به کار گرفت تا فضا را تا حد امکان مجسمه‌وار، جذاب و سه بعدی تعریف کرد. فضاهای پذیرایی بهترین مکان‌ها برای ارایه تکنیک‌های نمایشی مانند نورافکن‌های متغیر چند رنگ و رقص نور است. حتی در طرح‌های داخلی رسمی نیز پروژکتورهای نور رنگی یا آبشاری می‌توانند به عنوان عناصر پویای تزیینی به کار روند و سردی یک محیط بزرگ را به طرز موثری کاهش دهند.
اتاق‌ها : در حالی که نحوه‌ی پرداختن به فرمول طراحی هتل‌های بین‌المللی هر روز در حال تغییر و بررسی است، فضایی که چندان تغییر نکرده است و همچنان به صورت سنتی طراحی می‌شود، اتاق‌های آن است. شاید دلیل مهم این امر، محافظه کار بودن صاحبان این هتل‌ها باشد که می‌ترسند مشتریانی که برای استراحت و آرامش به این اقامتگاه‌ها مراجعه می‌کنند با فضایی غیره منتظره و غیر متعارف مواجه شوند. طرح رنگ‌های یکنواخت و تلاش برای ایجاد حس تعلیق با به کار بردن میزهای سنتی و لامپ‌های استاندارد از جمله عواملی است که کماکان در اتاق‌های اقامتگاه‌های مختلف به چشم می‌خورد. ضمن آنکه بودجه، مانع دیگری برای تغییر طرح اتاق‌هاست. فرضاً افزودن یک لامپ سقفی در بخش ورودی اتاق به معنای 300 چراغ اضافی در کل مجموعه است. به هر صورت چون اتاق پر اهمیت‌ترین فضا در طول اقامت اشخاص است باید در طراحی و نورپردازی مورد بازنگری کامل قرار گیرد. نورپردازی اتاق‌ها در واقع سخت‌ترین بخش طراحی نور است، چون معمولاً نور سه یا چهار وظیفه‌ی همزمان بر عهده دارد و هر منبع نوری حیطه‌ی درخششی دارد که نباید با دیگر محدوده‌ها تداخل کند. به تدریج نظر هتل‌داران به این امر مهم جلب شده است که کمبودهای نورپردازی اتاق‌ها و در نظر نگرفتن چگونگی آن در روند طراحی می‌تواند مشکل‌ساز باشد. اخیراً نورهای شبانه‌ای طراحی شده‌اند که با تامین حداقل نور مورد نیاز، رفت و آمد شبانه بدون ایجاد مزاحمت را برای هم اتاقی‌ها آسان کرده است. نورهای مطالعه طوری طراحی شده‌اند که با داشتن محدوده‌ی کاملاً قابل کنترل برای خواندن کتاب یا کار با کامپیوتر دستی بدون سلب آسایش دیگران مورد استفاده قرار می گیرند. فیبرهای نوری که منبع نوری قابل لمس و کنترل راحتی فراهم می‌آورند و در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌کنند با نور کاملاً متمرکزی که به وجود می‌آورند جایگزین لامپ‌های کم ولتاژ هالوژن شده‌اند که دارای نقطه‌ی انتشار بسیار داغی هستند و هرچند که گران‌ترند ولی در طول زمان مقرون به صرفه هستند. در کنار این موارد کاربردی، با طراحی بصری و نورپردازی مواجه می‌شویم که مثلاً در هتل سن مارتین لین توسط فیلیپ استارک صورت گرفته است. هر چند که ممکن است ساده به نظر رسد، ولی حتی این حرکت ساده هم برای بسیاری از هتل‌داران خارج از عرف و بسیار پیشرو تلقی می‌شود: در اتاق‌های اقامت به کمک سیستم نورپردازی تعاملی این امکان به مهمان داده می‌شود که با تغییر رنگ نورپردازی، فضای اتاق را به کلی دگرگون کند. چنین کنترل‌هایی تاثیر بسیار مثبتی بر اشخاص گذاشته و باعث جلب توجه آنها می‌شود. با استفاده از این سیستم میهمان‌ها می‌توانند بر حسب روحیه و نیاز شخصی، نور رنگی خاصی را در فضا داشته باشند که کلیدهای معمولی چنین امکانی را نمی‌دهند. این نور رنگی در واقع طراح اصلی داخل فضای اتاق در شب است که با هر فرکانسی منظری نوین می‌آفریند.
یکی از نکات کلیدی که حتی در یک اتاق سنتی هم به نظر می‌رسد این است که کلیدها در کجا قرار گیرند. اغلب زمانی طول می‌کشد تا بدانید کلیدها کجا قرار دارند و هرکدام چه بخشی از اتاق را روشن می‌کنند و اکثراً هم قرارگیری این کلیدها منطق مشخصی را دنبال نمی‌کند. خیلی جاها ناچار می‌شوید در حالی که چراغ رومیزی بسیار داغ است دست خود را داخل کلاهک آن کنید و در اطراف به دنبال کلید آن بگردید! اینها همه روش‌های اشتباهی است که باید بازنگری شوند. هدف در اینجا آسایش و تامین نیازهای مردم است که هرچند همه‌ی هتل‌های زنجیره‌ای وعده‌ی آن را می‌دهند، اما هنوز به طور کامل برآورده نشده است.
حمام: آب‌تنی در نور
تا مدت‌ها طراحان به نورپردازی این بخش اصلاً فکر نمی‌کردند؛ اما اکنون می‌دانیم که می‌توان این بخش را چنان طراحی کرد که جالب‌ترین نقطه برای مسافران باشد. منابع نوری کم ولتاژ بهترین انتخاب برای این فضا هستند؛ چون باعث می‌شوند فضای یک حمام جذاب‌تر به نظر رسد، برق خاصی به آن می‌دهد که یک طراحی قدیمی هرگز به آن نمی‌داد. بدون تردید در این فضا آیینه نقطه‌ی اصلی تمرکز است. برای تولید یک نتیجه‌ی مطلوب بدون ایجاد سایه‌های تند در پس اشیاء، بهترین راه این است که آئینه از پهلو نوردهی شود تا نور ملایمی چهره را روشن کند. نور باید حتماً گرم باشد. توام با این نور نورهای فروافکنی نیز با دقت تعبیه می‌شود که نباید درست بالای سر باشند تا سایه‌های نامطلوب بر چهره بیافرینند یا طوری قرار گیرند که انعکاس آنها از آیینه به صورت برگردد. خوب است بالای دوش هم چراغ سقفی داشته باشیم که بدون آن دوش یک سوراخ سیاه به نظر می‌رسد. کلیدهای روشنایی در حمام نیز باید قابل کنترل شدت باشند. در هتل سن مارتین لین در لندن به این مساله نیز فکر شده است؛ به طوری که یک کلید کنترل شدت ساده دو آویز سقفی را روی دستشویی کنترل می‌کند. اولی زمانی به کار می‌رود که شخص رو به روی آینه در حال آرایش یا اصلاح است و یک نور شدید نیاز دارد و دیگری یک نور محیطی برای روشن نگه داشتن فضای حمام است.
پس از عنوان طرح های کلی ازهتل حال به تفکیک وبررسی ابعاد و استاندارد های هتل مورد طرح پایان نامه میپردازیم و در پایان هر بخش با یک جدول ابعاد فضاها را تعیین و دیاگرام آن فضا را ارائه مینماییم.
ورودی:
باید طوری باشد که از تجمع افراد در پشت در جلوگیری شود و افراد بتوانند به راحتی بلیط تهیه نمایند و وارد سالن شوند. از لحاظ ابعادی در هر متر مربع حداکثر ۶ نفر میتواند قرار بگیرد. اگر افراد به صورت خطی قرار بگیرند (صف) هر ۴ نفر ۸۷/۱ متر بصورت طولی فضا نیاز داریم پس نتیجه میگیریم اگر افراد بخواهند وارد سالن شوند بهتر است آنها را بصورت خطی سازماندهی کنیم
سالن انتظار (سرسرا):
بعد از ورودی ما فضای سالن انتظار (سرسرا) را داریم. اگر سالن تیاتر ما ۲۰۰ نفر گنجایش دارد حال به ازای ۶ نفر ۱ متر مربع و به ازای ۲۰۰ نفر ۳۴ متر مربع فضا احتیاج داریم البته این در صورتی هست که افراد متراکم قرار گرفته باشند به همین منظور ما ابعاد فوق را در ۳ ضرب کرده و به ۱۰۲ متر مربع تبدیل میکنیم تا افراد به اندازه ی ۲ نفر فضا ی آزاد داشته باشند.
عنصر بعدی که در فضای سرسرا قرار می گیرد coffee break (کافی شاپ) است. برای این فضا برای هر میز ۴ نفره ۷۶/۵ متر مربع فضا احتیاج داریم حال اگر در هر سانس اجرا ۵۰ نفر بخواهند از کافی شاپ استفاده کنند ما احتیاج به ۱۲ میز ۴ نفره داریم یعنی ۲۴/۹۳ متر مربع فضا میخواهیم. در کنار آن ۱۵ متر مربع فضای آشپزخانه و محل فروش می خواهیم.
فضای دیگر در سرسرا سرویس های بهداشتی است و از آنجا که جز فضاهای درجه ۳ می باشد نباید در دید کامل قرار گیرد البته بهتر است جایی باشد که به راحتی در دسترس باشد. زیرا جز فضاهای خدماتی است ۱۱/۲۹ متر مربع برای ۸ توالت و دستشویی احتیاج است.
طراحی استخر
تعیین حداکثر ظرفیت استخرها بر حسب نوع شنا و نوع استخربرای تعیین ابعاد و اندازه های استخر مهمترین عامل تعداد شناگران می باشد که میانگین تراکم آنها با توجه به سرانه های ارائه شده به شرح ذیل قابل محاسبه می‌باشد.ناحیه کم عمق آب (کمتر از 7/1 متر عمق):
شنای تفریحی= عمق آب برای استخرهای سرپوشیده و سرباز 5/1 متر شنای آموزشی پیشرفته(تمرینات)=عمق آب برای استخرهای سرپوشیده 2 متر- سرباز 5/2 متر
شنای آموزشی ابتدایی=عمق آب برای استخرهای سرپوشیده 4 متر-سرباز 5/4 متر
ناحیه عمیق (بیش از 7/1 متر عرض):شنای تفریحی پیشرفته=عمق آب برای استخرهای سرپوشیده 2 متر- سرباز 5/2 متر
شیرجه= عمق آب برای استخرهای سرپوشیده 5/17متر- سرباز 20متر
حداقل عرض حاشیه استخر:
برای استخرهای سرپوشیده 2 متر- سرباز 4 متر
حداکثر ظرفیت استخرها بر حسب عمق استخر
این میزان به سادگی توسط مساحت سطح استخر و تعداد استفاده کنندگانی که می توانند به صورت ایمن از امکانات این سطح استفاده کنند تعین می شود :
سرانه استخر به ازاء عمق استخ راستفاده کننده به ازای هر2/2 متر مربع=قسمت کم عمق آب (کمتر از یک متر)استفاده کننده به ازای هر72/ متر مربع=آب راکد (m 1 - 1.5 عمق) استفاده کننده به ازای هر 4 متر مربع=آب عمیق (بیش از m 1.5 عمق )استفاده کننده به ازای هر 4 متر مربع=آب عمیق (بیش از m 2 عمق )اندازه و ساختمان معمول استخر
ولین گام در طراحی استخر شنا، تعیین مساحت کل آن است که بر مبنای چگونگی استفاده و تعداد شناگرانی که در یک زمان در داخل استخر خواهند بود، پیش بینی می شود. بر حسب توصیه کمیته استخرهای شنای آمریکا، می بایدحداقل طول استخر ft 60 و عرض آن مضربی از 5 ، 6 یا ft 7 باشد.عرض هر لاین شنا در استخرهای ورزشی باید حداقلft 7 منظور گردد. اما در استخرهای تفریحی، تنها تعداد شناگرانی که در یک زمان داخل استخر خواهند بود،عامل اصلی در تعیین مساحت استخر می باشد. معلوم شده است که برای زمانی که حداکثر تعداد شناگران داخل آب باشند، می باید به ازاء هر شناگر درون آب 25 فوت مربع سطح در نظر گرفته شود. در اینجا فرض بر این است که یک سوم افراد حاضر در استخر درون آب نیستند(منظور شناگرانی هستند که در محیط اطراف استخر بوده و هنوز به داخل آب نپریده اند ویا داخل آب بوده و از آن خارج شده اند، با این توضیح فرق بین افراد حاضر در استخر و«شناگران درون» آب مشخص می شود).عمق استخر بستگی به چگونگی استفاده از آن دارد. عمق آب در قسمت کم عمق انتهایی استخر باید حداقل 4 تا 5 فوت باشد و کف استخر با شیب ملایمی به تدریج به قسمت عمیق منتهی گردد. بهتر است عمق انتهای عمیق استخر جهت مناسب بودن برای شیرجه 9 فوت منظور شود. تا جائیکه پا به کف استخر می رسد و امکان راه رفتن وجود دارد، نمی باید عمق استخر به طور ناگهانی تغییر یابد، به طور تقریبی از عمق 4 فوت به 6 فوت. با معین شدن عمق استخر ومساحت سطح استخر، حجم داخل استخر مشخص می شود.
چنین استخری در صورتیکه سر پوشیده باشد باید با موزائیک یا کاشی سفید یا روشن خط کشی شود، و اگر در فضای باز باشد باید با سیمان سفید بطور کاملا صاف نازک کاری شود، تمامی گوشه های استخر می باید گرد باشند و سطح پیرامون استخر بگونه ای کاملا واضح بمنظور نشان دادن عمق آب در نقاط معین علامت گذاری شود، ترجیحا در نقاطی که عمق آب یک فوت افزایش می یابد. علامت گذاری خطوط شنا و غیره را می توان مواد تیره رنگ انجام داد ولی می باید در بخش اعظم استخر مواد روشن رنگ بکار روند تا هر گونه آلودگی و چربی به راحتی پیدا شود

جدول شماره 1: تعاریف کاربری های شهری
ردیف نوع کاربری تعریف
19 تفریحی و توریستی به اراضی اختصاص یافته جهت اقامت و سیاحت گفته می شود.
جدول شماره 2: عملکردهای مجاز کاربری های شهری به تفکیک سطوح تقسیمات شهری
ردیف نوع کاربری مقیاس تعریف
19 تفریحی – گردشگری شهر هتل ، مسافرخانه ، مهمانپذیر و مهمانسراها، هتل آپارتمان و متل، شهربازی تفریحی ویژه پارکهای جنگلی و اردوگاههای جهانگردی و پلاژهای ساحلی و ....
جدول شماره 3: سرانه ها
ردیف جمعیت ،
نفر
نام کاربری سرانه مترمربع
شهرهای زیر 50000نفر بین 50000 تا250000نفر 250000 تا1000000نفر بیش از 1000000نفر ملاک آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن می باشد.
19 تفریحی- گردشگری 2/0 ک سرانه 5/1 ک سرانه ک1/0 سرتنه ک 1
5/1ک سرانه ک 2/0
75/0ک

موارد مهم در طرح ساختمان هتل:
1-باید توجه داشت که قسمت اصلی هتل،ساختمان آن می باشد و این نکته اساسی را باید در نظر گرفته که ساختمان از نظر نقشه صرفاً به منظور ایجاد هتل طرح شده باشد و همه جوانب کار آن ملحوظ رعایت شود.بنابراین طرح و نقشه ساختمان باید طوری پیاده شود که گرفتاری های بعدی را در پی نداشته باشد.
2-بسیار به جا و مناسب و مقرون به صرفه خواهد بود که وسیله نقلیه ای که اجناس خریداری شده را به هتل نقل می کند بتواند تا جلوی در انبار برود و مواد و اشیا و لوازم محموله را تحویل دهد.یعنی وسیله حمل ناچار نباشد در فاصله ی دورتری توقف نماید و عده ای برای بردن آنها تا انبار دست به کار شوند.
3-با توجه به اینکه آشپزخانه با انبار آذوقه و مواد غذایی ارتباط دائم و مستمر دارد لازم است انبار،انبار نزدیک آپزخانه قرار گیرد تا نزدیکی این دو قسمت زحمت و گرفتاری های اضافی را به خودی خود مرتفع سازد.از طرفی قرار گرفتن آشپزخانه در یک طبقه و رستوران در طبقه ی دیگر مشکلات فراوانی را فراهم خواهد کرد و احتیاج به پرسنل بیشتر و اتلاف وقت را پیش خواهد آورد.بهتر است ساختمان آشپزخانه و رستوران و انبار در همکف و نزدیک به هم باشد تا کارها با سرعت و نظم بیشتری انجام گیرد و از لحاظ وقت و پرسنل به نفع هتل تمام شود.
4-اندازه ابعاد پنجره های هتل تا حد ممکن معمول باید کوچکتر درنظر گرفته شود و به این فکر نیفتند که یک طرف دیوار اتاق را به پنجره اختصاص دهند.زیرا طبیعی است که وجود پنجره های بزرگ نه تنها از نظر سرما و گرما در فصول مختلف سال موجبات اتلاف حرارت را فراهم خواهد کرد بلکه تهیه پرده و کرکره همچین گردگیری و نظافت و شستشوی آن مستلزم هزینه ای قابل ملاحظه می باشد.کهنه و فرسوده شدن پارچه پرده ها و تعویض مکرر آنها نیز خود تحمیلی به هتل محسوب می شود مخصوصاً در هتلهای بزرگ با داشتن 150اتاق یا قدری کمتر و بیشتر مخارج آن چشم گیر و تحمل آن ناگوار و نامعقول است.
5-درطبقات مختلف ساختمان هتل،محل شوت ملحفه ها و آشغال در نظر گرفته می شود بدین معنی که در راهروها باید دریچه ای قرار داد که آشغال را از آنجا خالی کنند تا به وسیله ی کانالهایی که در داخل دیوار کشیده شده زباله را در محلی بریزند که وسایل مخصوص حمل و زباله شهرداری بتواند به سهولت آشغال انباشته شده را به خارج حمل نمایند.
هم چنین برای ملحفه ها و روبالشی ها و سایر پارچه های قابل شستشو نیز باید کانالهایی در هر طبقه ایجاد نمایند که آنها را مستقیماً به رختشورخانه ببرد.بدیهی است که کانال مربوط به این قسمت قدری وسیع تر در نظر گرفته می شود.
6-در امر لوله کشی آب اتاق ها و نصب شیرهای آب،ترتیبی اتخاذ نماید که هر اتاق شیر مجزایی داشته باشد که در صورت خراب شدن شیر دستشویی یا دوش حمام یک اتاق در فاصله تعمیر آن ناچار نشود آب سایر قسمتها یا طبقات یا اتاقهای دیگر را قطع نمایند بلکه با بستن آب یک اتاق نسبت به تعمیر و رفع نقص آن اقدام نماید به نحوی که اتاقهای دیگر دچار بی آبی نشود.
7-هنگام سیم کشی برق بهتر است برای هر اتاق فیوز جداگانه ای نصب شود تا چنانچه در اتاقی اتصالی پیدا شود سایر اتاقها بدون برق نماند.حتی می توان سیم کشی را طوری انجام داد که وقتی کلید درب را خاموش کنند کلید برق آنها قطع شود و نیز بهتر است در مقاومت فیوز های اتاقها دقت و بررسی لازم به عمل آید.
8-برای دربهای ورودی اتاقها توصیه می شود قفلهای مخصوص را انتخاب و نصب نمایند که از بیرون نشان دهد که درب از داخل قفل است یا خیر؟با نصب این نوع قفلها از بیرون اتاق می توان فهیمد که مسافر اتاق را از داخل قفل کرده و خود در داخل اتاق است.
9-لوازم آتش نشانی(شیرهای آب در کلیه طبقات و قسمتها،بالنهای اطفای حریق و شبکه های مخصوص آب).
10-دربهای ورودی رستوران یا تریا باید طوری ساخته شوند که میزهای رستوران به راحتی از آنها بگذرند.
11-شیرهای دستشویی نباید زیاد بلند باشد که هنگام ریزش آب به دیوارها ترشح کند.
12-کلیدهای برق راهرو در دسترس مسافران باشد و یا در حمام ها نیز کلیدها نباید در نزدیکی وان یا دوش قرار گیرد.محل کلیدهای برق راهروها بهتر است جایی باشد که دیده نشود مثلاً می توان کلیدها را در اتاق خانه داری هر طبقه قرار داد.
13-کمد هر اتاق را بابد در خود دیوار تهیه کرد.کمد را می توان به صورت دو لایه در هر اتاق به این صورت درست کرد:یک اتاق کوچک به ابعاد 5/1 در1 می سازند و در آن یک قسمت را برای آویزان کردن لباس،چوب لباسی می زنند زیرا آن را برای گذاشتن اشیای دیگر قفسه بندی می کنند.در یک قسمت از این اتاق سکویی برای گذاشتن چمدان ها در نظر می گیرند.حسن این کار در این است که اگر مسافر میهمان داشته باشد و بخواهد لباس عوض کند می تواند به داخل این اتاق برود و لباس خود را در همان جا عوض کند.
14-ساختمان هتل بهتر است شمالی،جنوبی باشد.
15-هنگام ساختمان سازی باید این نکته را در نظر داشت که دربها و پنجره های اتاقهای هتل روبروی هم باز نشوند تا اگر درب اتاق و یا پرده اتاق مسافری باز بود مسافر دیگر از داخل اتاقش اتاق او را نبیند.
16-چراغ مطالعه اگر در اتاق کار گذاشته می شود خیلی بالا نباشد تامسافر مجبور نشود برای خاموش کردن چراغ از جا برخیزد بلکه همانگونه که خوابیده چراغ را خاموش کند.
17-یک دریچه کوچک در پنجره مجهز به توری باشد تا اگر مسافر احتیاج به هوا داشت آن را باز کند و مجبور به باز کردن تمام پنجره نشود.
18-کابین تلفنی برای اشخاصی که از قسمت رسپشن تلفن می کنند در نظر گرفته شود.
19-وان حمام باید دستگیره داشته باشد و برای حمام های بدون وام زیردوشی در نظر گرفته شود.
20-تهویه برای حمامها لازم می باشد و پریز برق در نزدیکی دستشویی اتاق داده شود.
21-ترتیبی داده شود که صدای اتاقها به یکدیگر سرایت نکند.
22-در هتل ها باید یک راه پله فرار وجود داشته باشد که در موقع آتش سوزی و بروز خطر از آن برای نجات دادن افراد استفاده کرد.
23-دربهای ورودی هتل،رستوران و آشپزخانه بهتر است اتوماتیک باشد که به مجرد قرار گرفتن پا در جلوی درب خود به خود باز شود.
24-چنانچه هتل مجهز به شوفاژ است رادیاتورها باید در محل هایی نصب گردد که جاگیر نباشد.
25-در بالای دستشویی ها بهتر است آینه ای نصب شود که بتوان از آن برای دیدن پشت سر نیز استفاده کرد.
26-تابلوی نام هتل که شبها روشن می شود باید در محلی نصب شود که نور آن مزاحم اتاقها و مسافران نشود.
27-لوله کشی گاز هتل باید به هنگام ساختمان سازی انجام شود.
28-درنظر گرفتن آسانسور مخصوص برای کارکنان هتل به طبقات.
29-درحد امکان موقع خرید زمین و احداث هتل فکر فضای سبز باغچه گلکاری را نباید از نظر دور داشت زیرا چشم انداز زیبا و با صفای محیط هتل در نظر مسافران بسیار ارزنده و چشم گیر است و به موقعیت هتل ارزش بیشتری می بخشد.
30-پیش بینی توسعه هتل در آینده از نظر داشتن جا و مکان و امکانات احداث مغازه و قسمتهای لازم و ضروری از قبیل تریا و رستوران،آنفی تئاتر و سالن کنفرانس و غیره دارای اهمیت است.
31-چنانچه هتل در کنار دریاست باید به دریا نزدیک باشد و از حیث رفت و آمد و خرید مایحتاج هتل با توجه به دوری هتل و مسافت و مخارج حمل و نقل کالا،تسهیلات و پیش بینی های از نظر انبار کردن در نظر گرفته شود که مشکلات بعدی غیرقابل تحمل نباشد.32-بالکن هر اتقاق فقط برای استفاده یک اتاق اختصاص یابد،استفاده از دو یا چند اتاق از بالکن مشترک به هیچ وجه صلاح نیست.

فصل ششم:
برنامه فیزیکی طرح
فضای هتل به چند گروه عمده تقسیم می شود که عبارتند از:
1-فضاهای عمومی
2-فضاهای خصوصی
3-فضاهای خدماتی
4-فضاهای اداری
5-فضاهای تجاری
6-فضاهای تفریحی-ورزشی
-فضاهای عمومی
1-فضاهای مربوط به اقامت
2-فضاهای مربوط به اقامت در هوای آزاد
3-فضاهای مربوط به غذا خوردن
4-فضاهای عمومی جنبی
-فضاهای مربوط به اقامت:
سالن مجالس،جشنها و پذیرایی
-فضاهای مربوط به غذا خوردن:
1-رستوران 2-گریاروم 3-تریا 4-بوفه

-فضاهای عمومی جنبی
1-ورودی و لابی 2-سرویسهای بهداشتی 3-فضای سرویس دهنده طبقات(راهروهای عمومی-آسانسورهای خصوصی حمل اثاثیه-فضاهای مختلف خانه داری)
فضای مربوط به اقامت:
سالن مجالس جشن و پذیرایی:
در هتلهایی که دارای رستوران مجهز می باشند پذیرایی از مهمانان جشنها،یکی از کارهای مهم وموثر و سبب رونق کار هتل است.معمولاً جهت این مهم از یک یا دو سالن ویژه استفاده می شود.چون این قبیل جشنها از لحاظ درآمد از اهمیت خاصی برخوردارند.
در کنار سالن باید یکسری خدمات از جمله فضای انتظار و نشیمن،بوفه،سرویسها و انبارهای مورد نیاز در نظر گرفت.ارتفاع سالن بستگی به هوای لازم(که تقریباً5 متر مکعب برای هر نفر می باشد)تعیین می شود.فضای لازم برای هر نفر2/1 متر مربع می باشد.برای هر صندلی در سالن8/0 و سالن انتظار 5/0 متر مربع در نظر گرفته می شود و 3/0 سطح تالار در نظر گرفته می شود.انبار تالار برای پیش فضای تالار 6/0،میزها و صندلی ها1/0 زیر بنای تالار.در هتل مورد نظر 2 سالن جشن و ضیافت برای استفاده خواهران و برادران در نظر گرفته شده است.
- فضاهای عمومی مربوط به اقامت در هوای آزاد
کلیه هتل ها صرفنظر از بزرگی و کوچکی و نوع آنها بایستی دارای فضاهای شبز و آزاد در اطراف خود باشند.در هتل های شهری این فضاها به حداقل خود می رسد ولی هرگز از بین نمی رود.
در هتل ها که وسعت زمین اجاره می دهد قسمتهای مختلفی با عملکردهای گوناگون در فضای آزاد پیش بینی می شود.(محل استفاده از دید زیبا،گوشه مخصوص تجمع،محلی برای بازی بچه ها با پرستاران خود،جاده های باریک برای قدم زدن های تفریحی و غیره)
فضاهای عمومی مربوط به غذا خوردن
در این جا به چند نکته اشاره می کنیم:
-پیش بینی فضایی مجزا مخصوص صرف صبحانه،این سالن جدا از سالن غذاخوری با عملکرد خود می باشد.
-در صورتی که فضاهای مربوط به غذاخوردن(رستوران)هم به مسافران هتل سرویس دهد.هم بتواند مراجعین غیر مسافرین اختصاصی هتل داشته باشد باید ابعاد سرویسهای فرعی آن در رابطه با تعداد مشتریان محاسبه گردد.
-در صورتی که امکانات اجازه دهد پیش بینی رستورانی در هوای آزاد بسیار جالب می باشد.این رستوران باید ا.ولاً از حداکثر دید زیبا چه در روز و چه در شب برخوردار باشد.ثانیاً موقعیت آن از روش باد و گرد و خاک و سروصدا در پناه باشد و سروصدای حاصل از رستوران به قسمت خواب نرسد.
-فضاهای غذاخوری:
-رستوران:
استفاده از هتل امروزه مانند گذشته نیست که صرفاً مخصوص به طبقه ثروتمند باشد و سایر مسافرین نتوانند از آن برخوردار شوند بلکه اکثر مردم از هر صنف و گروه و طبقه ای برای اینکه مسافرت چند روزه را راحت تر و آرام بگذرانند از آن استفاده می کنند.حال که این مساله جنبه عام و تقریباً همگانی پیدا کرده است باید با دکور و مبلمان و وسایل پذیرایی به صورت مورد پسند و با انواع زیبائیها و رنگ و نور و غیره وسیله جلب مشتری و رضایت خاطر آنان را فراهم سازند.
طرز چیدن میزها متناسب با تعداد مشریان و تزئین آنها با گلهای متنوع و رنگانگ و قراردادن وسایل روی میز از قبیل دستمال سفره و تزئینات دیگر جلب توجه می کند.معمولاً یک یا چند رستوران در اطراف لابی هتل در نظر می گیرند.
آشپزخانه،انبارها،محل های تحویل،توالتها و سایر بخش های خدماتی باید پیرامون سالن غذاخوری باشد.مثلاً برای 200تا40نفر 16 توالت کافی است.
قسمتی از این فضا جزء فضاهای عمومی هتل ها می باشدو قسمت دیگر آن جزء فضاهای خدماتی می باشد.نکاتی که در طراحی این فضاها ضروری می باشد به قرار زیر است:
-تمامی بخشهای مواد غذایی نیاز به دسترسی سریع به آشپرخانه دارند مگر سرویسها که از آبدارخانه منشعب می گردد.
-تمامی بخشها احتیاج به خدمات پشت صحنه دارد.
-تمامی بخشها باید به آسانی از فضای عمومی دسترسی داشته باشند حتی چاپخانه و کافی شاپ باید از لابی قابل دید باشند.
-تمامی قسمتها نیاز به فضای انتظار دارند.
--برخی از قسمتها باید دسترسی به بیرون داشته باشند.
-تعداد رستورانها بستگی به اندازه هتل دارد.در هتل های تفریحی رستوران هتل اهمیت زیادی دارد و معمولاً رستورانهای کوچک در کنار استخر مجموعه و یا در کنار بالکن های آن طراحی می شود.
-گریل روم:
گریل روم سالن مخصوصی است که در هتل وجود دارد و درمقابل مشتری غذا طبخ می شود در این سالن تمام وسایل رستوران و آشپزخانه وجود دارد و مسافرانی که مایل باشند می توانند در این سالن غذا صرف کنند که در طبقه26 هتل قرار دارد.
تریا:
در سالن تریا نوشابه،چای،قهوه،کیک و غذاهای ساده مانند انواع ساندویچ سرو می شود.گاهی مسافرین در ساعاتی به هتل وارد می شوند که رستوران تعطیل است ولی تریا24ساعته باز است و نباید بسته باشد.از این جهت مسافرین می توانند هر لحظه که وارد هتل شوند از تریا استفاده نمایند.ضمناً قیمت آنچه که در تریا مصرف می شود ارزان تر از رستوران می باشد.
بوفه:
بوفه یا بوفه آزاد در هال برای صرف صبحانه و نهار مهمانان و مسافرین مورد استفاده قرار می گیرد.این حسن را دارد که با پرسنل کمتری اداره می شود منتهی به سرعت عمل بیشتری نیازمند است.در بوفه آزاد مسافر قبل از اینکه از بوفه استفاده کند به صندوق که در جلوی درب ورودی قرار گفته است مراجعه می کند.نکته قابل توجه اینکه در چیدن غذاها و ظروف و وسایل مورد احتیاج باید نظم و ترتیب خاصی را در نظر بگیرند که با انواع غذاهای روی میز متناسب باشد.
-فضاهای عمومی جنبی:
الف-ورودی های هتل
جلوه های معماری هر بنا در دسترسی آن به ورودی اصلی مشاهده می شود و هتل های بزرگ معملاً دسترسی های مختلفی را جهت کاهش ترافیک غیرضروری در ساختمان دارند.ورودی های یک هتل معمولاً عبارتند از:
1-ورودی اصلی هتل 2-ورودی به سالن های اجتماعات3-ورودی به رستوران 4-ورودی به خدمات و کارکنان 5-ورودیهای اضطراری 6-ورودی پارکینگ 7-ورودی سالن ورزشی و استخر
دیاگرام شماره2-4
ب-سرسرا(لابی)
که میان فضای عمومی یک هتل لابی به تنهایی بیشترین برخورد را با مهمانان دارد.این فضا نمایانگر وضعیت هتل می باشد.علاوه بر قویترین سیرکولاسیون هتل نیز می باشد.هدایت کننده میهمانان به میز پذیرش،بالابرها،رستورانها،کافی شاپ ها،ملاقات ها،فضاهای تفریحی و غیره است.برنامه ریزی فضایی در لابی بر اساس نوع هتل و لابی شامل فضاهای زیر است:
1-ورودی اصلی
2-ورودی به قسمت اقامتی
3-ورودی به بخشهای تفریحی
4-ورودی به رستوران و کافی شاپ
5-پذیرش
6-سرویسهای بهداشتی
7-محل انتظار
8-نمازخانه
9-نشیمن
فضای استاندارد لابی در هتل02/1 متر مربع به ازای هر اتاق و حداقل لازم84/0 متر مربع به ازای هر اتاق می باشد.
پذیرش:این بخش شامل میز ثبت نام،اطلاعات و پست9/0 متر مربع به ازای هر اتاق.
میزمراجعات:طول میز به ازای 400اتاق 8/7 متر.

فضای نشیمن:
این فضا از لابی هتل دنج تر می باشد.معمولاً نشیمن توسط اختلاف سطح از لابی جدا می شود.در طراحی باید فضای باز که قابل دید مهمان ملاقات کنندگان باشد،در نظر گرفت.سرویس دهی در آن شامل نوشابه جات و غذاهای سردو سبک می باشد.
ج-سرویسهای بهداشتی
سرویسهای بهداشتی در فضاهای مختلف هتل مورد نیاز است که این فضاها به شرح زیر می باشد:
1-سرویس لابی و نشیمن
2-سرویس رستوران
3-سرویس استخر
4-سرویس سالن هتل
5-سرویس بخش تفریحی
6-سرویس بخش اداری
7-سرویس آشپزخانه
فضای سرویس دهنده طبقات:
-راهروها و پله ها
محوطه های عمومی:تا آنجا که ممکن است سیر کولاسیون آمد و شد باید از میان محوطه هایی باشد که مصارف دیگری مثل نشیمن،فروشگاهها،هال های کنفرانس و غیره داشته باشد و یا مکان هایی که به عنوان نقطه کانونی و یا چند منظوره مانند لابی ها مورد استفاده قرار می گیرند.
محیط های دیگر:فضای اشغال شده توسط کلیدور های پله و آسانسور معمولاً 35-25 درصد از مجموع زیربنای اتاقهای مهمان و 20-15 درصد از محیطهای دیگر می باشد.
-آسانسورها
آسانسورها از جمله ارکان در پیکره ساختمان هتل هستند.دو نوع بالابر که دارای عملکرد متفاوت می باشند در هتل ها موجود است:
1)آسانسور مهمان یا عمومی(gust elevators)
آسانسور مهمان برای سهولت در امر جابجایی میهمانان از محلی که در آن ثبت نام کرده اند تا طبقاتی که اتاقشان در آنجا واقع شده و یا برای ارتباط بخشهای مختلف هتل با یکدیگر از جمله لابی،رستورانها،فضاهای عملکردی،تسهیلات ورزشی و تفریحی و غیره به کار برده می شوند.
این آسانسورها باید در محلی قرار گیرند که از ورودی اصلی هتل یا فضای پذیرش آن مشاهده شود و نیز باید دارای فضای کافی جهت انتظار برای میهمانان همراه اثاثیه آنها باشند.به این فضا لابی بالابر گویند.
از دیگر مزایای ایجاد این فضا در هتلها ممانعت از سروصدای مزاحم این بخش برای میهمانان ساکن اتاقها می باشد.نکته دیگر در طراحی این بالابرها موقعیت قرارگیری آنها در طبقات میهمان می باشد.اصولاً بهتر این است که آنها در مرکزیت دسترسی به اتاقها واقع شوند تا مسیر رفت و آمد ما بین اتاق ها و بالابرها به حداق کاهش یابد.مطابق استاندارد برای هر15 تخت یک عدد بالابر میهمان مورد نیاز می باشد.در بعضی موارد در نظر می گیرند که هتل مورد نظر ما نیازی به این بالابر VI1.2 بالابر اضافی ندارد.
2)آسانسور خدمات(Service elevators)
این آسانسورها خود به دو دسته تقسیم می شوند:یکی خاص پرسنل و کارکنان و نوع دیگر جهت حمل وسایل از قبیل غذا،ملافه و غیره و عملکرد اصلی آنها ارتباط فضاهای سرویس دهی طبقات و رستورانها به بخشهای خانه داری،لباسشویی و آشپزخانه در طبقات پایین و فضاهای خدمات می باشد.در هیچ ظرایطی نباید از بالابرهای میهمان برای سرویس استفاده نمود.
بالابرهای سرویس مجزا از این بالابرها می باشند اگر بالابرهای خدماتی و فضاهای سرویس دهی مانند اتاق نظافت،اتاق ملحفه،شوتسنگ ها،یونیت های هواساز،تهویه و خدمات خانه داری و پله کان فرار در یک هسته مرکزی به نام هسته خدماتی به نام بالابر قرار گیرند بهترین حالت ممکن در هتل به وجود آمده است.
برای تعیین مساحت سراسری ورودی ضوابط ایران حداقل 2 مترمربع به ازای هر اتاق را در نظر گرفته است.جمع زیربنای رستوران و تریا و بوفه طبق استانداردهای بین المللی در حدود2متر مربع فضا برای هر نفر را در نظر گرفت.
فضاهای خصوصی
اقامت میهمانان:شامل اتاقهای میهمان،سوئیت ها و تجهیزات آنها می باشد.
اقامت میهمانان:طراحی تیپ اتاق میهمان عمده ترین نقش را در طراحی هتل ارائه می دهد زیرا65%تا85%کل فضای هتل به این بخش اختصاص دارد.تغییر در طراحی یک طبقه اتاق خواب،چندین بار در طبقات مختلف تکرار خواهد شد.
انواع اتاقهای موجود در هتل ها
اتاق یک نفره،دو نفره،سه نفره،سوئیت،آپارتمان،استودیو،کنکتت روم،کابانا،فیستاسوئیت، اتاق یک نفره که سینگل نامیده می شود دارای یک تخت خواب می باشد.اتاق دو نفره که دبل یا توتین می نامند.دبل یعنی اتاقی که تخت دو نفره به هم چسبیده دارد و توتین اتاقی است که دو تخت مجزا دارد.اتاق های سه تختی که تریپل می نامند و دارای سه تخت تک نفره می باشد.
سوئیت:
به اتاقی گفته می شود که قسمت جلوی آن مختص پذیرایی و پشت آن اتاق خواب قرار گرفته و در بعضی از هتل ها قسمت پذیرایی در پایین و چند پله بالاتر اتاق خواب و حمام قرار دارد.البته می توان در سوئیت یک آشپزخانه کوچک نیز دایر نمود.
آپارتمان:
عبارت است از یک حال با دو سه اتاق خواب که هر کدام دارای دو تخت است در صورتی که دو اتاقه باشد.معمولاً یک اتاق دبل و یک تخت خواب دو نفره و یک اتاق دیگر توتین دو تخت خواب یک نفره خواهد داشت.هر آپارتمان یک حمام مشترک دارد و یک آشپزخانه کوچک،در قسمت پذیرش به اندازه کافی صندلی یا مبل راحتی قرار می دهند.
استودیو:
به اتاقهایی گفته می شود که در بدو ورود به شکل اتاق پذیرایی دیده می شود در صورتی که مبل ها یا کاناپه ها را به صورت تخت خواب در آورند حکم اتاق را خواهد یافت.از این رو روزها پذیرایی و شب ها اتاق خواب است.البته کاناپه ها طوری ساخته شده است که می توان بالش و پتو و ملحفه را در داخل آن جای داد.اتاق استودیو هم می تواند آشپزخانه کوچک داشته باشد.
کنکتت روم:
دو اتاق تو در تو را می گویند.هر دو اتاق به راهروی اصلی هتل راه دارد و هرکدام به تنهایی یک اتاق کامل است و حمام جداگانه ای هم دارد این دو اتاق به وسیله یک درب از وسط به هم متصل است.چنانچه یک خانوار چهار نفره یک اتاق کنکتت روم بگیرند بچه ها در اتاقی و پدر و مادر در اتاق دیگر اقامت خواهند نمود و بدون اینکه درب راهرو اصلی را باز کنند از درب وسط در اتاق می توانند با هم ارتباط داشته باشند.
فیستاسوئیت:
اتاقی است که در هتل هایی که سالن عروسی دارند پس از پایان مجلس و برای استراحت و برای خواب شب عروسی در اختیار عروس و داماد قرار می گیرد.

استاندارد مبلمانهای اتاق خواب
نوع تختخواب اتاق مهمان اندازه به متر
یک نفره کوچک 1×2
دو نفره کوچک 1×35/1
دو نفره متوسط 2×5/1
دونفره بزرگ 2×2
استودیو-یک نفره مبلمان تختخواب شو2×35/1
استودیو-دو نفره کوچک مبلمان تختخواب شو2×5/1
استودیو-دو نفره بزرگ مبلمان تختخواب شو2×2


هراتاقی شامل بخشهای زیر است:
1:فیلتر ورودی:که معمولاً رختکن و سرویس بهداشتی و حمام نیز در کنار آن واقع شده اند.
2:سرویس بهداشتی و حمام:حمام ها شامی یک وان،توالت و یک دستشویی می باشند.از دیگر وسایل ضروری در حمام می توان از میله مخصوص آیختن حوله گیره جهت لباسهایی شسته و آینه نام برد.
3:فضا برای تعویض لباس:شامل کمد و قفسه ای می باشد که معمولاً بسته به شرایط مختلف و افراد استفاده کننده متفاوت بوده ولی معمولاً در کنار ورودی قرار دارند تا کارایی بیشتری برخوردار باشد.
4:فضای خواب:این فضا در مرکز اتاق می باشد و شامل تخت خواب و پاتختی در کنار آن می باشد.
5:فضای نشستن و کارکردن:این گونه فضاها معمولاًدر کنار پنجره واقع شده اند که شامل دو عدد مبل،یک میز کوچک و یک میز کار با صندلی مربوطه می باشد.
6:فضای سرگرمی:این فضا در حقیقت اختصاص به تلویزیون و میز زیر آن که معمولاً میز آرایش و گذاشتن چمدان است،می باشد.
(جدول3-4)ابعاد اتاق های خواب
فضای نشیمن حمام کل اتاقهای خواب
انواع هتل مساحتm2 ابعاد(m) مساحت m2 ابعاد(m) مساحتm2
هتل ارزان قیمت 16 5/1 ×5/1 3/2 2/6×5/3 9/21
هتل نرخ متوسط 1/20 3/2 ×5/1 4/4 6/6×6/3 29
درجه یک 8/23 6/2× 7/1 4/4 6/8×1/4 2/35
لوکس 9/27 7/2 ×3/2 6/6 1/9 ×5/4 8/41


استاندارد وسعت تغییرات ابعاد تخت خواب
ردیف
نوع واحد ضوابط ایران استانداردهای بین المللی
حداقل تعداد حداقل زیربنا(مترمربع) تعدادمناسب
1 اطاق یک نفره 15% 5/19
2 اطاق دونفره یک تخته 30% 5/23 43% 8/41
3 اطاق دو نفره دو تخته 25% 5/24 50% 8/41
4 اطاق معلولین 2%
5 سوئیت 10% 5%
6 آپارتمان 1 واحد

7:مقدار یا وسعت تغیرات:در هتلهای اقتصادی ابعاد تخت در محدودیت های بیشتری قرار دارد و اتاق دو ممکن است جانشین حمامها شده باشد.در بعضی طرح ها تخت ها را کنار دیوراهای مختلف قرار داده و در دیگر طرح ها از تخت های توکار،تاشده و یا کاناپه های تخت خواب شو استفاده می کنند تا از فضای کمتری استفاده شود و بتوانند با توجه به نیاز روز بازار تعداد اتاقهای یک نفره و خانوادگی را فراهم کنند.
هتلهای متوسط از نظر درجه معمولاً اتاقهای استانداردی را ارائه می دهند.نسبتهای معمولی تخت خوابهای دو نفره(یا بدون کاناپه های تختخواب شو)سه بر یک است و برای بازار فصلی یا آخر هفته ای می تواندنسبت یک بر یک تبدیل شود تا افراد تاجر که نیاز بیشتری به محل پذیرایی و کار دارند بتوانند از آن استفاده نمایند.هتلهای تشریفاتی و یا درجه بالا اتاقهای زیادی را به ابعاد گوناگون ارائه می نمایند.طول کلی معمولاً 4/8 یا 6/8 متر می باشد.در محوطه های دیگر عرض ممکن است تا 2/3 یا4/4 افزایش پیدا کند.این میزان اخیر اجازه تغییر محل تختها را بوجود می آورد.
در بیشتر هتلهای درجه بالاسوئیت ها بعنوان نسبتی از اتاقها(8-4%)در نظر گرفته می شوند و این سوئیت ها معمولاً از جهت اقتصادی در گوشه ها،انتهاها و یا طبقات بالایی ساختمان قرار می گیرند که معمولاً با امکان دید بهتر و یا خلوتی همراه هستند.
8:ارتفاعات سقف:ارتفاع سقف اتاقها بستگی به مساحت اتاق بویژه طول اتاق و تمایل به داشتن ارتفاع بیشتر در شرایط گرم هوایی هستند.سقف بالای ورودی و حمام می تواند برای قرار دادن سیستم تهویه و کانال ها کمی کوتاه تر باشند.
ارتفاع سقف
روی محیطهای خواب و نشیمن 5/2 متر
حداقل 3/2متر
ترجیحاً در آب و هوای گرم 3متر
حمام و پیش فضای ورودی حداقل 2/2متر

9:بالکنها و تراسها:مطبوعیت فضا به شکل بالکن ها و تراسها مخارج عدیده ای را اضافه می نمایند.(امتداد و توسعه سازه ساختمان از دست دادن فضای اتاق)همچنین ممکن است مشکلاتی را در رابطه با امنیت(دسترسی)مکش باد،عایق بندی در مقابل آب و اتصالات،تخلیه آب،قوانین تهویه مطبوع در اتاقها و ایمنی(کناره های مرتفع،دیوار کوتاه و یا زمیمه های ریل دار را بوجود می آورد.) بالکن ها و تراسها معمولاً محدود به مناطقی می شوند که منظره های زیبا را عرضه می کنند یک بالکن ممکن است خارج از ساختمان جلوه کند.
و یا ممکن است در مساحت اتاق فرو رفته باشد.ممکن است زاویه دار و یا دندانه دندانه باشد.تا منطقه ی جانبی را گسترش دهد و یا از نسیم دریا استفاده کند.وجود بالکن امکان نظافت بهتر شیشه پنجره را فراهم می کند و می تواند گریز اضطراری کمکی دومی را پدید آورد.همچنین بالن ها می تواند بوسیله ی سازه های عقب نشسته شکل داده شوند.
این امر ممکن است در یک سایت با سطح شیب دار یا برای تخفیف دادن یکنواختی نمای یک ساختمان بزرگ مورد استفاده قرار گیرند.
10:نحوه چیدن اتاقها در پلان طبقات:شکل و ترکیب یک طبقه یعنی پلان افقی که شکل کلیدور ها به توجه به شرایط و موقعیت سایت،چشم اندازها و همچنین محدودیتهای مربوط به ساخت تغییر می کند.در زیر به چند نمونه از این نوع ترکیب در پلان اشاره می کنیم:
11:تجهیزات اتاقهای میهمان:اتاقها و سوئیت های طراحی شده در مجاورت فضاهای زیر قرار دارند:بالابرها،کلیدورها و راه پله فرار کلیدورهای طبقات میهمان،فضای دارای حرارت میان قسمت عمومی و خصوصی اتاقها می باشد.در صورت امکان طول کلیدورها نباید از 30متر بیشتر باشد.پهنای کلیدورها معمولاً از 80/1 متر بیشتر می باشد.
دیاگرام های 14-4 الی18-4
فضاهای خدماتی:
برنامه ریزی و طراحی فضاهای خدمات پشت صحنه که میهمانان هتل آنها را به ندرت می بینند در موقعیت یک هتل نقشی حساس را دارا می باشد.این فضاها کلیه فعالیت هایی را بر عهده دارند که با میهمانان ارتباط به طور عمده مستقیم نداشته و در خدمت و سرویس هر چه بهتر در هتل را در انواع مختلف تشکیل می دهند.این قسمتها عبارتند از:
1-آشپزخانه
2-تحویل کالا و انبارها
3-فضاهای مختص کارکنان
4-پارکینگ
5-رختشور خانه
6-فضاهای سرویس دهنده طبقات
7-تأسیسات و تعمیرات
8-بخش مهندسی
9-اتاقهای خانه داری
فضاهای مختص کارکنان هتل
1-غذاخوری کارکنان
2-فضای رختکن کارکنان
3-فضای سرویس بهداشتی
4-فضای استراحت
انبارهای هتل
1-انبار مواد غذایی
2-انبار نوشابه
3-انبار قسمت مهندسی
4-انبار میز و صندلی
5-انبار قسمت خانه داری
6-انبار اوراق چاپی و لوزام التحریر و نوشت افزار
پارکینگ
1-پارکینگ موقتی 2-پارکینگ دائمی
بخش تهیه مواد غذایی و فضاهای انبار
تمامی فضاهای طبقات و سرویس دهی یک هتل آشپزخانه و سایر نقطات مربوط به تهیه غذا به دلیل داشتن سیستم های مکانیکی الکترونیکی و لوله کشی خاص نیاز به دقت در طراحی اجزا دارند.علاوه بر آن طراحی آشپزخانه که معمولاً بزرگترین بخش خدماتی پشت صحنه است تأثیر بسزایی در صرفه جویی هزینه نیروی انسانی دارد.
برای رسیدن به این منظور می بایست فواصل بین عملکردهای متنوع کوتاهترین طول را داشته و فعالیتهای مربوط در مجاورت یکدیگر قرار گیرند.طراحی کلی باید بر اساس برنامه ریزی شرایط بسیاری انجام گیرد که مهمترین آنها تعیین مناطق تحویل،ذخیره مواد آشپزخانه و کلیه خروجیها مانند رستورانها،سالنهای پذیرایی است.فهرست زیر اهمیت مجاور بودن مناطق مختلف را مشخص می سازد:
ضروری:
-انباری مواد غذایی مجاور آشپزخانه اصلی
-آشپزخانه اصلی مجاور رستورانها
-خدمات اتاقهای مجاور بالابرهای خدمات
مطلوب:
-بخش تحویل مجاور انبار مواد غذایی
-آشپزخانه اصلی مجاور آبدارخانه سالنهای پذیرایی
-آبدارخانه سالنهای پذیرایی مجاور اتاقهای پذیرایی
-آشپزخانه تریا و نزدیک بخش خدمات اتاقها
-آشپزخانه مجاور آشغال دانها و نگهداری زباله ها
-آشپزخانه مجاور غذاخوری کارکنان
در هتلهای کوچکتر بارانداز دریافت و فضای مربوط به زباله ها در یک منطقه قرار دارد اما در هتلهای بزرگ این دو قسمت باید از هم جدا باشند تا هم بهتر بتوان جریان ورود آذوقه و سایر کالاها را کنترل نمود و هم قسمت خاک روبه و آشغال ها جداسازی می شود.آشپزخانه اصلی لازم است در مجاورت سالن غذاخوری اصلی قرار داشته و به تالار پذیرایی اتاق کارمندان غذاخوری خصوصی و اتاق فرمان سرویس دهد.
بخشهای مختلف آشپزخانه عبارتند از:
-قسمت تحویل و ذخیره:ذخیره مواد غذایی در یخچال،ذخیره نوشابه جات،ذخیره مواد غذایی همانند سرویسهای چینی،چنانچه آشپزخانه فقط جهت سرویس غذاخوری اصلی باشد45-40% سطح رستوران برای آشپزخانه در نظر گرفته می شود.
قسمت تهیه غذا:قصابی،نانوایی،تهیه سبزیجات،تهیه سالاد و دسر
قسمت پخت و پز:پخت و پز اصلی،پخت و پز سفاشهای خاص
-نظافت:ظرفشویی،شستشوی دیگ ها،رفع زباله ها
-قسمت خدمات:تحویل به رستوران،تحویل به اتاقها
-قسمت های دیگر:دفتر آشپزخانه،سرویسهای بهداشتی و دوش کارکنان
نکاتی که در طراحی آشپزخانه باید در نظر بگیریم به طرح زیر می باشد:
-ایجاد یک مسیر مستقیم برای حرکت غذا از انبار به مناطق خدمات
-حذف هرگونه تداخل بین حرکت افراد و تراکم
-به حداقل رساندن فاصله بین مناطق خدمات(عرض)آشپزخانه و رستوران
-ایجاد مراکز کاری فشرده
آشپزخانه اصلی-در بین تمامی فضاهای خدماتی،محل قرارگیری فضاهای آماده سازی غذا،آبدارخانه
،مهمترین قسمتها از نظر کارایی و جلب رضایت مشتریان است.ارتباط لازم شامل انبار به آشپزخانه،آشپزخانه به رستورانها،بخش خدمات رسانی به اتاقها و آسانسورها به آبدارخانه سالن ضیافت و سالن جشن.
مساحت آشپزخانه
مساحت به ازای هر صندلی هتل های درجه بالا هتلهای متوسط هتلهای اقتصادی
آشپزخانه اصلی و انباره 2/1 0/1 7/0
آشپزخانه های سرویس دهی روی آشپزخانه اصلی 3/0
آشپزخانه مخصوص ضیافت 2/0

مناطق ذخیره مواد غذایی و نوشابه جات
در بیشتر این مناطق مجاور فضاهای تحویل و آشپزخانه قرار گرفته اند.فضاهای قابل پیش بینی در این مناطق به صورت زیر می باشد:
درصد اشغال منطقه ذخیره
30 ذخیره مواد غذایی خشک
25 ذخیره مواد غذایی در یخچال
10 ذخیره مواد غذایی در فریزر
15 ذخیره نوشابه جات
5 ذخیره نوشابه جات در یخچال
15 مواد غذایی(سرویس های غذاخوری،غذا و غیره)
بخش کارکنان
در این بخش ابتدا بایستی تعداد مستخدمین و کارکنان قسمتهای مختلف هتل را بررسی نمود.از نقطه نظر خدمه لازم یک هتل را می توان به صورت زیر تقسیم بندی نمود و تعداد کارکنان هر قسمت را معین نمود.
1-قسمت سرپرستی
2-قبول صندوق
3-نگهبانی
4-مجموعه طبقات(شامل اتاقهای خواب)
5-رختشورخانه و اتوکشی
6-ناهار خوری
7-آشپزخانه
8-حسابداری و کنترل و قسمته های مختلف
تعداد خدمه هر هتل با توجه به نوع هتل و تعداد اتاقهای آن محاسبه می گردد:
الف-غذاخوری کارکنان
-اتاقهای استراحت کارکنان:بعضی از کارکنانی که شبها در هتل می خوابند احتیاج به محل مخصوصی برای استراحت دارند.در این قسمت نیز مثل سایر قسمتها باید کلیه وسایل راحتی فراهم باشد و از حیث نظافت و آسایش کارکنان رعایت گردد در این قسمت معمولاً تختهای دو طبقه قرار می دهند تا جای زیادی اشغال نکند.البته هتلهایی که در داخل شهر قرار دارند نیازی به اتاق کارکنان ندارد.
ب-فضای رختکن کارکنان
در هتل اتاق مخصوصی برای لباسهای کارکنان هتل که هنگام شروع و خاتمه کار لباس خود را تعویض می کنند وجود دارد در این قسمت اتاق از کمدهای فلزی استفاده می شود و هر کارمند یک کمد دارد.چنین اتاقی با توالت و دوشهای جداگانه جهت کارکمندان زن باید وجود داشته باشد.توالتها حتماً باید مجهز به سیفون باشند.صابون و حوله کارمندان به طور اختصاصی در نظر گرفته می شود که البته می توان از حوله های کاغذی نیز برای این منظور استفاده نمود.
ج:خدمات لباسشویی و خانه داری
پیش بینی این قسمت در هتل ضروریست.از مهمترین مسائلی که در طراحی این قسمت باید مد نظر باشد ارتباط قسمت لباسشویی با قسمت خانه داری است.هر چند که مدیریت آنها به صورت مجزا صورت می گیرد و ترتیب مجاوزت بخشهای مختلف این قسمت به صورت زیر است:
مجرای سرازیر کردن ملحفه ها مجاور محل نگهداری ملحفه های کثیف،ملحفه کثیف مجاور لباسشویی،لباسشویی مجاور خانه داری(برای انبار کردن آنها)،خانه داری مجاور رختکن کارکنان،اتاق پیشخدمتان مجاور خانه داری،خانه داری مجاور بالابرهای مخصوص و سرویس.
فعالیت های مربوط به رختشورخانه و خانه داری:
با وجود اینکه برای کنترل و نظارت بهتر از هم مجزا می باشد اما باید در مجاورت هم قرار داشته باشد تا بتوان پارچه های تمیز و همچنین پوشاک شسته مهمانها را به سادگی از خشکشویی به قسمت خانه داری و بخش تحویل روپوش ها انتقال داد.هر یک از بخشها در صورت نیاز دارای انبار و دفاتر مربوط به خود می باشد.
مساحت:نمونه مساحت رختشور خانه و خانه داری به ازای تعداد اتاقها.
رختشورخانه 75%-65%متر مربع
خانه داری 46%-33%متر مربع
معمولاً برای جلوگیری از سروصدای ماشین لباسشویی به هتل این بخش در پایینترین طبقه هتل در نظر گرفته می شود.
کلیه طبقاتی که اتاقهای مهمان در آن قرار می گیرد احتیاج به یک فضای سرویس دهی خاص دارد که قادر باشد خدماتی مختلف از جمله:انبارکردن ملحفه ها(محل تمیز و مخصوص با قفسه)محل شوت ملحفه و زباله،(Cleaner)نگهداری چرخهای خدمتکارن،نگهداری وسایل و مصالح لازم نظافتچی ها(S room)را انجام دهد.
هر خدمتکار مسئول نظافت15-10 اتاق در یک طبقه می باشد و هر25 اتاق یک مسئول هماهنگی خدمات و دریافت سفارش را دارا می باشد.در مورد سوئیت ها هر خدمتکار مسئول نظافت 5 سوئیت بوده و هر 5 سوئیت یک مسئول سفاشات دارد.این فضاهای سرویس دهی در طبقات آنچنان که قبلاً توضیح داده شد بهتر است در یک هسته طبقاتی که بالابرهای میهمان را نیز در بر می گیرد متمرکز شوند.این هسته علاوه بر بالابرهای میهمان که بنابر تعداد اتاقها و نوع فعالیت هتل به تعداد مختلفی تقسیم می شود شامل بخشهای زیر است:
-بالابرهای خدمات که معمولاً طبقات زیرین هتل و قسمتهای خدمات اتاق ها(room service)رختشورخانه و خانه داری مرتب می شود.
-انبار ملحفه که شامل شوت های زباله و شوت ملحفه کثیف می باشد که مستقیماً به قسمت رختشورخانه و خانه داری ارتباط می بابد.
-پلکان اضطراری،جهت ایمنی از خطرات ناشی از آتش سوزی ها می باشد.این پلکان درهای اضطراری دارد،علاوه بر آن ونت هایی برای تهویه هوا در کنار مسیر پله ها تعبیه می شود.در هر راهرو دو سری پلکان در نظر می گیرند اما اگر طول کلیدور از 40تا50متر تجاوز نمایدد یک پلکان دیگر هم باید در نظر گرفته شود.
-سرویس بهداشتی جهت استفاده کارمندان
-فضای جهت شیلنگ های آتش نشانی و وسایل اطفای حریق
-تابلوهای برق و فیوز طبقات در این بخش در نظر گرفته شود.
فضاهای قسمت مهندسی و مکانیکی
دفتر مهندسی،کارگاه مرمت و نگهداری و بخشهای مکانیکی و الکتریکی شامل تابلوهای برق اصلی و داخلی منابع آب سرد و گرم و ذخیره موتور،موتور برق اضطراری،فضاهای موتورهای بالابر و موتورخانه در این قسمت قرار دارد.جهت بالا بردن کارایی این قسمت نزدیکی آن به قسمت لباسشویی و آشپزخانه ضروری به نظر می رسد.
بالابرهای این قسمت 3/0 تا5/0 مترمربع برای هر اتاق می باشد.لازم به توضیح است که مساحت لازم جهت بخشهای مکانیکی و الکتریکی بسته به عواملی مانند آب و هوا،ظرفیت و اندازه هتل،موقعیت جغرافیایی متفاوت می باشد.
فضای مهندسی،تعدادی از کارگاههای مختلف تعمیرات و نگهداری را با فضاهای کوچک دفتری ترکیب می کند که این دفاتر با افزایش کامپیوترهای مدیریت انرژی و پروژه های بهسازی یا نوسازی مکرر،اهمیت روزافزونی می یابد.فضاهای الکتریکی و مکانیکی باید نزدیک به فضای مهندسی باشد.علیرغم اینکه اتاقهای مختلف تجهیرات را می توان دورتر قرار داد.
پارکینگ:
مسئولان هتل برای نگهداری اتومبیل مسافران که در پارکینگ قرار داده می شود باید همان قدر دقت و احساس مسئولیت نماید که در حفظ اشیاء و اثاثیه مسافرین مبذول می دارند . زیرا وقتی مسافر وارد هتل میشود و اقامت می گزیند باید از هر جهت رفاه و آسایش فکری داشته باشد و با خیال راحت مدت اقامت خود را بگذراند و مطمئن باشد که هیچ نوع ناراحتی برایش پیش نخواهد آمد . معمولأ پارکینگ ها به دو دسته هستند : الف –پارکینگ های موقتی :که جهت نگهداشتن ماشین مسافرین در مدت کوتاه در نظر گرفته شده تا مسافر بتواند برای خود اتاق تهیه نماید .
ب-پارکینگهای دائمی :که بعد از گرفتن اتاق مسئولین پارکینگ ماشین را از محل موقت به پارکینگهای دائمی می برند .
در ضوابط ایران پیش بینی یک واحد پارکینگ به ازای هر 5 اتاق درخواست شده است.
انبارهای هتل :
در تشکیلات هتل انبارهای متعددی به تناسب درجه و اهمیت و حجم کار و تعداد اتاق ها باید وجود داشته باشد . قسمتهای متعدد و مناسب با انبار هتل ، میز تحریر ، اوراق و فرمهای مربوط به هر انبار، ترازو برای وزن کردن جنس و تحویل گرفتن و تحویل دادن کالا و مواد مصرفی و غیره ، بردبان برای دسترسی به قفسه های بلند .
الف)انبار مواد غذایی
انبار مواد غذایی بایستی تا سقف کاشی شده و دارای هواکش باشد و همیشه خشک و دور از نفوذ رطوبت نگهداری شود . بدیهی است که این انبار مجهز به یخچال نیز خواهد بود و سردخانه ها هم زیر نظر انبار دار مواد غذایی قرار خواهد گرفت . رعایت بهداشت در انبارمواد غذایی بخصوص در مورد اجناسی که احتمال فاسد شدن آن در بین باشد کاملأ ضروری و حتمی است یعنی بعضی از اقلام موجودی از نظر مدت نگهداری ،تاریخ معین و محدودی دارد . انبار دار باید سعی کند این قبیل اجناس ، قبل از انقضای موعد پیش بینی شده به مصرف برسد و مسئولان قسمتهای مربوط را در جریان بگذارد که با زیانی ناشی از غفلت و تسامح روبرو نشود .
ب)انبار نوشابه
انبار نوشابه که نزدیک مواد غذایی است و برای نگهداری نوشابه ها از آن استفاده میشود . باید مجهز به قفسه بندی مخصوص نوشابه و یخچالهای متعدد و کافی باشد . موقعیت انبار نوشابه باید طوری باشد که اتومبیل بتواند جعبه های نوشابه را تا جلوی درب انبار حمل کند
ج) انبارقسمت مهندسی
در انبار مهندسی که زیر نظر مهندس مسئول اداره میشود ، از نظر ابزار و کار و وسایل مکانیکی ، اهمیت خاصی دارد و چون وسایل و لوازم موجود در این انبار غالبأ کمیاب و گران قیمت می باشد باید از نظر حفظ و حراست و جلوگیری از مفقود شدن آنها دقت کافی مبذول و نوع و تعداد آنها در فرصت های مناسب مورد بررسی قرار گیرد تا کم و کسری بوجود نیاید .
د)انبار قسمت خانه داری
این انبار که معمولأ نزدیک قسمت لباسشوئی قرار دارد زیر نظر سرپرست خانه داری هتل اداره میشود و وسایلی از قبیل : حوله ، ملحفه ، روتختی ،پتو، روبالشی و اشیاء جا مانده از مسافرین در آنجا نگهداری می گردد. حساب موجودی این قبیل لوازم در طبقات مختلف نیز نزد انبار دار قسمت خانه داری باید معلوم و مشخص باشد .
ه) انبار اوراق چاپی و نوشت افزار
این انبار محل نگهداری اوراق و دفاتر و فرمهای چاپی است که سفارش چاپ آن قبلأ داده شده و وسیله چاپخانه ها تهیه و تحویل میشود . همچنین لوازم التحریر و نوشت افزار و کلیه وسایلی که در رابطه با امور اداری و دفتری تمام قسمتهای هتل مصرف میشود ، در این انبار قرار خواهد داشت .
ن) انبار وسایل تنظیف :
این انبار محتوی وسایلی خواهد بود که برای نظافت و تمیز نگهداری کلیه قسمتهای هتل اعم از اتاق ها ، راهروها ، سالن ها ، رستوران ها ، لابی ، آشپزخانه ها و انبارها مورد احتیاج می باشد از قبیل:جاروها،پاچه های مربوط به تنظیف و گردگیری صابون،دستمال های کاغذی،پودر ظرفشویی و لباسشویی،وسایل شستن و ضدعفونی کردن دستشویی ها و توالت ها و تمیز کردن شیشه های پنجره و دربها و اسپری های حشره کش و غیره.
مجموع زیربناهای فضاهای خدماتی
ردیف نام عملکرد زیربنای جزء(مترمربع) زیربنای کل(مترمربع)
1 آشپزخانه ها 400
2 تحویل کالا و انبارها 150
3 فضاهای مختص کارکنان 200
4 پارکینگ 600
5 رختشورخانه 100
6 فضاهای سرویس دهنده طبقات
7 تأسیسات و تعمیرات 500
8 بخش مهندسی 100
9 اتاقهای خانه داری 100
مجموع 2050
ضوابط ایران حداقل فضای آشپزخانه را 60% فضای رستوران تعیین کرده است.
-فضای اداری
دفاتر اداری هتل به چند بخش تقسیم می شود:
1-بخش پذیرش و دفاتر اداری وابسته به آن
2-بخش مالی و حسابداری
3-بخش اجرائی
بخش پذیرش و دفاتر اداری
شامل بخشهای میز پذیرش،مدیریت بخش پذیرش،مدیریت اتاقها،رزرواسیون،اپراتورهای تلفن،صندوق امانات،حسابداری،اتاق پست،سرویس بهداشتی،انبار،اتاق فتوکپی و تایپ می باشد.
بخش مالی و حسابداری
اگر این بخش در کنار بخش پذیرش قرار بگیرد عملکرد خوبی خواهد داشت.این مجموعه شامل مدیر،معاون،صندوق دار،مسئول پرداخت،کارمندان اتاق کامپیوتر و منشی می باشد.
تشکیلات دفتر لابی که مقابل پیشخوان پذیرش(صندوق)قرار دارد در اطراف فضاهای کار و پذیرش واقع می باشد.مهمترین ارتباط،ارتباط دفاتر حسابداری است.
فعالیتهای حسابداری ه طور ساده در پیرامون فضاهای کاری دفتر اداری طراحی شده اند.چنانچه اتاق حسابداری بخشی از دفتر لابی باشد باید جعبه یا صندوقی برای این بخش در بخش صندوق داری تعبیه نمود.

فضاهای اداری و زیربناهای آن
ردیف نام عملکرد زیربنا(مترمربع)
1 قسمت پذیرش 60
2 قسمت مدیریت 40
3 قسمت فروش و تدراکات 60
4 قسمت حسابداری 40
مجموع 200

پذیرش:
1-فرانت آفیس
2-میز رسپشن
3-قسمت رسپشن
4-اطلاعات
5-صندوق
فضاهای تجاری:
1-آرایشگاه
2-گل فروشی
3-کتاب فروشی
4-تاکسی سرویس
5-شیرینی فروشی
6-بانک و امور پستی
7-فروشگاههای صنایع دستی و محلی-لباس-اسباب بازی و ...

فضاهای تجاری در لابی
ردیف نام عملکرد زیر بنا(مترمربع)
1 آرایشگاه 50
2 گل فروشی 50
3 کتابفروشی 50
4 تاکسی سرویس 50
5 شیرینی فروشی 50
6 بانک امور پستی 50
7 فروشگاهها 200
مجموع 500

فضاهای تفریحی-ورزشی
با توجه به اینکه فضاهای ورزشی بیشتر مربوط به هتلهای 4ستاره و لوکس می باشند در اینجا دیگر راجع به آن بحث نمی کنیم.فقط همین مقدار ذکر می کنیم که ساکنین هتل برای ورزش و تفریح می توانند از امکانات مجموعه ورزشی استفاده کنند.

فضاهای تفریحی و ورزشی لابی
ردیف نام عملکرد زیربنا(مترمربع)
1 استخر سرپوشیده 260
2 استخر در هوای آزاد -
3 سونا-رختکن-سرویسهای بهداشتی 100
4 اتاق ورزش با تجهیزات 50
5 سالن تنیس روی میز 50
6 اتاق بازی بچه ها 50
7 انبار وسایل 50
مجموع 600

مجموع فضاهای هتل و زیربناهای آن
ردیف نام عملکرد زیربنای جزء(مترمربع) زیربنای کل(مترمربع)
1 گروه فضاهای عمومی - 1150
2 فضاهای خصوصی - 3000
3 گروه فضاهای اداری - 200
4 گروه فضاهای خدماتی - 2050
5 فضاهای تجاری - 500
مجموع - 7500

فصل هفتم :
ساختار فنی و اجرایی

ساختار فنی واجرایی (پیشنهادات سازه و تأسیسات)
شناخت سازه و پیشنهاد نوع سازه
سه روش برای انتخاب سیستم سازه ای:
سه روش متداول برای انتخاب سیستم سازه ای هتل به شرح زیر می باشد:
اسکلت بندی
ماهیت فضاهای هتل یعنی لابی ها و سالن های جشن با دهانه های وسیع و اتاقهای خواب کوچک تکراری تعدادی راه حل سازه ای متداول را برای هتل های بلندمرتبه به وجود آورده است.در آنالیز طرح نظری سازه برای یک هتل باید موارد ذیل را رعایت نمود:
-بخش اتاقهای خواب و بخش عمومی خدماتی هتل را به علت شرایط و ضوابط مختلف سازه ای و تأسیساتی از هم جدا نمایید.
-برای فضاهای عمومی و خدماتی هتل فولاد سبک را مرود بررسی قرار دهید.
-برخلاف ساختمان های اداری تجاری که به سقفهای کاذب نیاز دارد،سقف بخش اتاقهای خواب در اتاق با بتون felat plate یا دالهای پیش ساخته با راحتی بیشتری ساخته یم شوند.ضمناً از آنجا که داکتهای تهویه مطبوع از داخل سرویسها عبور می نماید و استفاده از چراغهای توکار لازم نمی باشد در اتاقهای خواب به سادگی می توان نازک کاری مناسبی برای سقف درنظر گرفت.
-استفاده از فولاد تنها در بناهای فوق العاده بلند یا در مناطقی که قیمت بتن به طور قابل توجه ای گران تر می باشد ارجحیت دارد.
دیوارهای باربر
روش دوم در هتل ها حذف کل اسکلت بندی در ساختمان است و از انجا که اتاقهای خواب دارای دیوارهای موازی با فواصل حدود 4 متر می باشد می توان از آنها به صورت پارتیشن های باربر استفاده نمود.این روش موضوع جدیدی نیست.(در یک قرن پیش اغلب آسمان خراشهای اولیه از دیواره های حمال،که ضخامت قسمت پایین آنها تا حدود چند فوت بوده اند ساخته می شد)و نوآوری فعلی در آن استفاده از دیوراهای بتنی به ضخامت 2/0 متر برای 12طبقه یا بیشتر است.
آرشیتکت ها mock,hendrack تعدادی هتل با استفاده از دیوارهای باربر طراحی نموده اند و در آن کنترل کیفی،سرعت،صرفه جویی در هزینه و خواص اکوستیکی و ضد حریق بودن را اعمال نموده اند.با این روش یک هتل هشت طبقه دویست اتاقه در سان دیگو در کالیفرنیا در کمتر از 5 ماه تکیمل و افتتاح گشت.با وجود اینکه کاربرد دیوارهای باربر در سازه اتاق خوابها منطقی است اما انعطاف در طرح ریزی طبقه همکف را محدود می نماید.

ساختار مدوله
سومین شیوه که در ساخت هتل طرفدارانی پیدا کرده است استفاده از اتاق خوابهای پیش ساخته است که به خاطر تولید کارخانه ای از نظر دیوار،سقف،لوله کشی،نازک کاری و مبلمان تکمیل شده اند.اولین هتلی که با این روش ساخته شد هتل helton Palaceo Del Rio در سن آنتونیو،واقع در تگزاس است که در سال1967 برای افتتاح یک نمایشگاه تجاری محلی در آن تاریخ ساخته شد.500 مدوله بتنی که خارج از سایت ساخته شده بود توسط کامیون با سایت منتقل شد و بوسیله جرثقیل در جای خود قرار گرفت.با کمک پروانه هلی کوپتری که بر روی هر یک از مدول ها نصب شده بود موفق شدند که مدول های 13620 کیلوگرمی را جابجا نمایند.(دفتر تحقیقات و معیارهای فنی،1375به بعد).
مقایسه سیستم های سازه ای
اهمیت اثر نیروی جانبی با بالا رفتن ارتفاع ساختمان با سرعت زیادی افزایش می یابد در ارتفاع معنی تغییر مکان جانبی ساختما چنان زیاد می شود که ملاحظات سختی،کنترل کننده طرح می گردند تا اینکه مقاومت مصالح سازه ای.درجه سختی اساساً بستگی به نوع سیستم سازه دارد.به علاوه بازده هر سیستم خاصی مستقیماً با مقدار مصالح مصرف شده ارتباط دارد.
بنابراین از بهینه کردن سازه برای شرایط فضایی معینی باید با حداقل وزن حداکثر سختی حاصل شود.این عمل منجر به ابداع سیستم های سازه ای مناسب مختلفی برای حدود ارتفاعات معین می گردد.
هر سیستم سازه ای خاصی برای حدود ارتفاع معینی (و یا برای نسبت های معینی از ارتفاع به عرض ساختمان)مناسب می باشد.ساختمانهای کوتاه و متوسط معمولاً ابتدا برای بارهای وزن مطرح می شوند و سپس قابلیت تحمل آنها در مقابل بارهای جانبی کنترل می شود اما ساختمانهای بلند در مقابل بارهای جانبی خیلی حساس تر می باشند.(ناطقی الهی،1375)
جدول زیر 12عامل اساسی را بر اساس ضرایب اهمیت در ساختمانهای بتونی و فولادی مقلیسه می کند. درز انقطاع و انبساط
از آنجا که تأثیر بارهای جانبی (زلزله و باد ) با بالا رفتن مساحت بنا یعنی افزایش Xو Y زیاد میشود درز انقطاع های متوالی در جهت طولی بنا مورد نیاز است تا نوسانات هر قطعه بنا به صورت مستقل از بناهای جانبی عمل کند و مجموع آنها باعث واژگونی بنا توسط بارهای جانبی نشود . این درزهای انقطاع در فاصله هر 25 تا 35 متر باید وجود داشته باشند ،ضمنأ این درزها نقش درز انبساط را نیز بازی می کنند.
بخش مهندسی و تأسیسات مکانیکی
قسمت نهایی فضاهای دور از دید شامل سه عملکرد بهم مرتبط می باشد که توسط مهندس ارشد هتل سرپرستی می شود . دفاتر مهندسی کارگاههای تعمیرات و سرویس و فضاهای مربوط به تأسیسات مکانیکی و الکتریکی .
ضروری است که فضاهای مربوط به تجهبزات مکانیکی برای بهترین کارایی نزدیک به رختشور خانه ، آشپزخانه و سایر بخش هایی که مصرف انرژی آنها بالاست قرار داشته باشند . اما نیازی به مجاورت مستقیم آنها با سایر نواحی خدمات پشتیبانی وجود ندارد . در واقع اتاق تجهیزات را می توان جهت کنترل و نظارت بهتر در امتداد یک راهروی خدماتی مجزا قرار داد.
بابد متذکر گردید که با توجه به اینکه بخش مهندسی24ساعته مشغول فعالیت می باشدلذا باید مستقیماً به بخشهای دور از دید و به آسانسورهای خدماتی مرتبط باشد.
دفاتر و کارگاهها به فضایی حدود 3/0 تا5/0 مترمربع به ازای خر اتاق نیاز دارد.مقدار فضای لازم برای بخشهای مکانیکی و الکتریکی به طور قابل توجه ای بر حسب عواملی مانند آب و هوای منطقه،اندازه هتل،نوع ساختمان،جهت قرارگیری آن و نیز اهداف عملکردی با هم تفاوت دارند.طرح فضاهای بخش مهندسی و تأسیسات مکانیکی باید شامل ملاحظات ذیل باشد.
کارگاههای نگهداری و سرویس
-کارگاههای نجاری،روکش نمودن مبلمان و رنگ را در مجاور یکدیگر قرار دهید.
-یک سیستم تخلیه هوا در کارگاه رنگ (برای تخلیه بوها)و کارگاه نجاری(جهت تخلیه خاک اره معلق در هوا)تعبیه نمایید.
-خدمات الکتریکی اضافی برای کلیه کارگاهها تعبیه نمایید.
-سیستم آنتن تلویزیونی را به کارگاه تعمیر تلویزیون مرتبط نمایید.

فضاهای مکانیکی-الکتریکی
-فضاهای تأسیساتی را در مکانیک قرار دهید که صدا و لرزشهای ناشی از این بخش برای میهمانان ایجاد مزاحمت ننماید.
-محل این فضاها در جایی باشد که بتوان تجیهزات بزرگ را نسبتاً راحت جایگزین نمود.
تأسیسات مکانیکی و الکتریکی
استفاده بسیار متغییر از هتل که بر حسب نوسات روزانه و فصلی اسکان در آن تعیین می گردد.موجب نیاز برای طراحی و نصب سیستم های فوق العاده سازگار لوله کشی،الکتریکی و تأسیسات مکانیکی است.
سیستم های مکانیکی و الکتریکی رایج در ساختمان ها عبارتند از:
1-HVAC (تأسیسات گرمایی،تعویض هوا و تهویه مطبوع)
2-سیستم های آب سرد و گرم مصرفی
3-سیستم های تخلیه آب باران و تخلیه فاضلاب
4-حفاظت و ایمنی در برابر آتش سوزی
5-حمل و نقل(آسانسور)

سیستم های HVACدر اقلیم های معتدل از روشنایی و تهویه طبیعی از طریق پنجره های باز همراه با سیستم گرمایش مرکزی و احتمالاً سرمایش فردی(مثلاً دستگاههای تهویه مطبوع مستق دیواری)استفاده می شود.
آشپزخانه ها و حمامهای داخلی یعنی وادهای مرطوب به تهویه مکانیکی از طریق شافت های تهویه هوا نیاز دارند.هوای تازه یا مستقیماً از بیرون تأمین می شود یا به صورت هوای تازه ازر خارج به دستگاه می رسد و وارد کریدورها می شود می شود و جای هوای تخلیه شده را می گیرد.اگر کریدورهای داخلی پنجره نداشته باشد باید تهویه مکانیکی شود.
در مجتمع های آپارتمانی به ندرت لازم است که از سقف کاذب استفاده شود اما در کریدورهای دسترسی در هتل ها معمولاً از سقف کاذب استفاده می کنند.
یک ساختمان با کاربری های متعدد هم به صورت افقی و هم قائم به چند منطقه گرمایی اصلی تقسیم می شود که ناشی از کاربری هر منطقه است.قاعدتاً هر منطقه باید سیستم HVAC متفاوت خود را داشته باشد.
برخی مناطق احتمالاً باید سیستم های مرکزی داشته باشند و برخی دیگر سیستم های موضعی.

سیستم های آب گرم و سرد مصرفی
اولین مسئله مهم در طراحی سیستم توزیع آب مصرفی در ساختمان های بلند شناسایی حداقل و حداکثر فشار آب در شبکه اصلی توزیع آب شهر در پای ساختمان و محل انشعاب در ساختمان می باشد اغلب مواقع فشار آب در شبکه مذبور برای توزیع آب در طبقات پایین ساختمان کافی است . ولی برای انتقال و تأمین فشار آب مصرفی در طبقات میانی و بالایی ساختمان به دو طریق می توان عمل نمود :
الف-استفاده از پمپ های تقویت کننده فشار مداوم :
از مزایای این روش حذف منابع حجیم وسنگین آب مستقر بر روی بام و امکان تأمین فشار کافی در طبقه آخر ساختمان می باشد . از معایب این روش نگهداری مشکل تر و قطع جریان آب همزمان با قطع برق می باشد که در صورت استفاده از این روش ضروری است تغذیه پمپ ها از طریق نیروی برق اضطراری ساختمان صورت گیرد .
ب-انتقال آب مصرفی ساختمان به منابع ذخیره مرتفع مستقر در بام ساختمان :
از مزایای این روش می توان نگهدای و کنترل ساده تر سیستم و همزمان نبودن قطع جریان آب با قطع برق را نام برد.از معایب این روش ذخیره آب در بام ساختمان و نتیجتاً سنگین تر شدن سازه ساختمان و لزوم پیش بینی های خاص علی الخصوص به هنگام وقوع زلزله می باشد که این سیستم به دلیل ذکر شده توصیه نمی گردد.
سیستم توزیع آب گرم و سرد مصرفی در هر صورت چه از آب شهری استفاده شود و چه از چاه حفر شده در سایت مجموعه تأمین شود احتیاج به بوستر پمپهایی جهت تقویت فشار آب برای طبقات بالایی هتل دارد . نکته ای که جهت راحتی لوله کشی باید رعایت کرد این است که واحدهای مرطوب بالای سر هم قرار گیرند و شافتهای عمودی عبور لوله ها در بین هر واحد مرطوب در نظر گرفته شوند . طرح ریزی های نو و جدید راه حل های بهبود یافته تری برای گرمایش و سرمایش و همچنین برای تأمین نیازهای خاص هتل مانند تهویه و تخلیه دود از فضاهای باز آتریومی و بازیافت حرارت از آشپزخانه و فضاهای مربوط به رختشور خانه را نیز ارائه می دهند. یکی از موارد استفاده از سیستم های انرژی خورشید می باشد که چند سالی است برای تأمین آب داغ در رستوران ها بکار می رود.
سیستم های تخلیه آب باران و تخلیه فاضلاب
فاضلاب به کمک نیروی جاذبه از طریق لوله های تخلیه و خطوط اصلی دفع فاضلاب در پایین ترین طبقه می رود.ممکن است نیاز به لوله های قائم هواکش برای فاضلاب پیش بیاید.لوله های هواکش تازه را در لوله های قائم به جریان می اندازد تا گازهای حاصل از تجزیه مواد زاید را خارج کنند.
شبکه لوله کشی فاضلاب داخلی ساختمان از نوع چودنی مناسب برای فاضلاب با اتصالات سربکوبی شده برای هدایت فاضلاب است.
هدف از طرح و اجرای تأسیسات هدایت و تخلیه آبهای سطحی،حفظ بهداشت محیط زیست،تأمین ایمنی،جلوگیری از وارد شدن خسارات به ساختمانها و روسازی معابر و کمک به زیبایی سایت می باشد که با جمع آوری آب های سطحی از گذر گاهها،بامها،حیاط ها،باغها،پارک ها و رساندن آنها به نقطه دفع،هدف مذکور تأمین خواهد شد.
شبکه دفع آب باران،آب را از بامها و سطوح روکش شده به خطوط اصلی دفع آب باران در پایین ترین طبقه می برد.

حفاظت و ایمنی در برابر آتش سوزی
منظور از آتش نشانی سیستم نصب وسایل و پیش بینی های لازم برای کمک های اولیه می باشد که می توان آن را به قسمتهای زیر تقسیم نمود.
پیش بینی های لازم برای خاموش کردن هر منطقه تأمین آب مورد نیاز برای ماشین های آتش نشانی سیستم های اعلام حریق تأمین و انتخاب سیستم های صحیح آتش و اطفای حریق در ساختمانهای بلند مرتبه حائز اهیمت بوده و بر اساس استاندارهای(National fire protection association)NFPA و با توجه به نوع گروه بندی مواد قابل اشتعال و نوع فعالیت هر یک از فضاها انجام می گیرد.بطور کلی مناسبترین وسیله برای خاموش کردن آتش آب می باشد.که می تواند در آتش سوزی های عمیق نفوذ کرده و در عین حال برای سلامتی انسان نیز زیان آور نباشد.سیستم اتوماتیک آبفشانی(Sprinkler)بهترین سیستم متداول برای ساختمانهای مرتفع می باشد.علاوه بر سیستم آبفشان اتوماتیک که کلیه فضاها را تحت پوشش می گیرد.در راهروها و در کنار دربهای اصلی و پله های فرار جعبه آتش نشانی کپسولهای گاز و پودر آتش نشانی استفاده خواهد شد.
سیستم های فوق الذکر برای استفاده از افراد غیر متخصص می باشد.و بدین ترتیب در راهروهای جنب پله های فرار لوله آتش نشانی با اتصال مخصوص برای نصب به شلنگ آتش نشانی5/2اینچ قابل استفاده برای ماموران آتش نشانی شهری پیش بینی می گردد.
ذخره آب در مجموع به منظورهای زیر صورت می گردد.
الف-ذخیره آب قابل شرب:با توجه به نیاز ذخیره سازی حداقل مصرف روز جمعه،مخازن ذخیره آب قابل شرب در جنب اتاق کمپاژ پیش بینی می گردد و سیستم بوسیله پمپهای آب رسانی سااختمان به این مخازن ذخیره متصل می شود.
ب-ذخیره آب غیر قابل شرب:مصارف آبیاری فضای سبز و آتش نشانی در این مجموعه به عنوان غیر قابل شرب تلقی می گردد با پیش بینی حداقل ثابت آتش نشانی و حداقل یک روز مصرف آب آبیاری حجم مخزن آب غیرقابل شرب مشخص می شود.
سیستم برداشت آب آبیاری به گونه ای کنترل می گردد که حداقل ذخره آب آتش نشانی همیشه دست نخورده باقی بماند.جهت مصارف آتش نشانی به دلیل فشار مصرف پایینتر این شبکه نسبت به شبکه آب مصرف می بایست شبکه مجزایی در داخل ساختمان جدا از شبکه اب مصرفی پیش بینی کرد.
تأمین فشار لازم در شبکه در هنگام بروز آتش سوزی احتمالی توسط یک سیستم کمپاژ مجهز به بوستر پمپهای الکتریکی آتش نشانی متصل به سیستم برق اضطراری ساختمام و یا پمپهای آتش نشانی مجهز به موتورهای دیزلی صورت می پذیرد.
حمل و نقل(آسانسور):
اتاقکهای آسانسور یا با نیروی کشش کشیده می شوند یا به صورت هیدرولیک به بالا رانده می شوند.در یسیتم آسانسور کششی اتاقک به وسیله کابلها یا تسمه هایی که از روی قرقره ماشین بالابر که معمولاً در بالای چاه آسانسور درpent House قرار دارد،می گذراد روی ریلهای هدیات کننده بالا و پایین می رود.و این کابل ها یا تمه ها به وزنه ای که با وزن اتاقک تعادل برقرار می کند بسته شده است.
یک آسانسور هیدرولیک به وسیله سیلندری هیدرولیک که اتاقک را به بالا می راند حفظ می شود.این نوع آسانسور خود،بار خود را تحمل می کند و بارهای عمودی به سازه ساختمان تحمیل نمی کند بنابراین چاه آن سبک تر ساخته می شود و به پی کمتری نیاز دارد.تجهیزات این نوع بالابر سنگین به دستگاههای خاصی در بام نیاز ندارد اما موتور آنها در مقایسه با دستگاه بالابر معادل باید بزرگتر باشد زیرا وزنه تعادل کننده ندارد.آسانسورهای کششی سرعت بیشتری دارند و در ساختمانهای بلند مرتبه از انها اسفتاده می شود اما آسانسورهای هیدرولیک سرعت کمی دارند و فقط در ساختمانهای کوتاه یا میان مرتبه از آنها استفاده می شود.
عملاً آسانسورهای هیدرولیک به علت قیمت بالا به کارگرفته نمی شوند.بنابراین آسانسور کششی برای استفاده در ساختمان هتل مناسب تر است.این آسانسور از طبقه همکف تا طبقه روی بام را سرویس دهی می کند.سیستم آسانسور از اتاقک تأسیساتی روی بام(دستگاههای آسانسور پشتیبان کابین و وزنه ها)انتهای چاه در زیر زمین و چاههای آسانسور تشکیل می شود.ارتفاع چاه در زیر زمین از سطح طبقه همکف 5/1-1 متر است.
آسانسور در محدوده یک سوم میانی طول بنا قرار می گیرد تا سرویس دهی آن به فضاهای انتهایی هر طبقه راحت صورت گیرد.در واقع مسیر گردشی در بنا در ارتباط با کر مرکزی و آسانسور باید از نسبتی منطقی برخوردار باشد.
دو آسانسور عمومی هرکدام با کابین 4 نفره به ابعاد160×180 سانتیمتر در هتل100خوابه کاملاً مناسب است.دو آسانسور خدماتی به همین ابعاد برای سرویس دهی بخش خدمات به اتاقهای خواب کافی است.
سیستم توزیع برق
تجهیزات سیستم توزیع برق عمدتاً شامل یک ترانسفورماتور بزرگ است که ولتاژ برق را به ولتاژهای کمتر تقلیل می دهد تا قابل استفاده در ساختمان باشد.از آنجا نیروی برق به صورت قائم در رایزرهای اصلی به صورت شبیه به درخت توزیع می شود و از طریق کابلهای با ولتاز پایین به پایانه های فرعی ثانویه می رود که شامل تجهیزات توزیع داخلی اند.سرانجام نیز به نقاط بهره برداری مثل لامپها و تجهیزات گرمایی،پریزها و غیره می رود.

بخش دوم


فصل هشتم
روند طراحی




فصل نهم:
نقشه ها

چهارشنبه 5 تیر 1392 ساعت 10:57  
 آراء    
 
 نظرات